Noodwoning uit 1922 uit Wevelgem staat in museumtuin Memorial Museum Passchendaele 1917: “Unieke opportuniteit”

De Amerikaanse noodwoning uit 1922 werd door gemeentearbeiders terug opgebouwd en is vanaf 27 april te bezoeken. (Foto ZB) © Foto ZB
Redactie KW

Een van de nieuwe pronkstukken van het Memorial Museum Passchendaele 1917 is een Amerikaanse noodwoning uit 1922. De opening ervan vindt plaats op zondag 27 april.

De piepkleine woning is afkomstig uit de Toekomststraat in Wevelgem. Het was eigendom van Jenny Plets en Jozef Vangheluwe. De vader van Jenny liet het huisje in 1922 bouwen door Canadezen die na de Eerste Wereldoorlog ter plaatse bleven. Jenny woonde met haar ouders en drie kinderen in de woning.

“In de museumtuin willen we een beeld geven van de wederopbouw. In die context past het huisje perfect, omwille van het historisch belang ervan”, aldus een woordvoerder van het Memorial Museum Passchendaele. “Dit was een unieke opportuniteit, want we kregen het huisje volledig gratis. Plank voor plank braken we het volledig af, en onze gemeentearbeiders hebben het opnieuw in zijn oorspronkelijke staat opgebouwd. Het huisje is een verrijking voor het museum.”

De opening van het Amerikaanse noodhuisje vindt plaats op zondag 27 april om 11 uur. (NVZ)

Meer over de geschiedenis van de noodwoning in Krant van West-Vlaanderen, editie Het Wekelijks Nieuws West van vrijdag 25 april