Nog geen koper gevonden voor pand van voormalige Brugse Ombudsdienst

© Benny Proot
Redactie KW

Maandagnamiddag werd in het Brugse Huis der Notarissen een openbare verkoop gehouden van het herenhuis genaamd In De Halve Maan dat in de Braambergstraat 15 gelegen is.

Hoe hard notaris Wouter Bossuyt ook zijn best deed om de schaarse aanwezigen te overtuigen een bod uit te brengen, kwam er geen enkel binnen. De stad Brugge gaat nu verdere pistes onderzoeken.

In het herenhuis, dat de naam In De Halve Maan draagt, bevond zich jarenlang de Brugse Ombudsdienst. Dit pand met een overbouwde inrijpoort staat vermeld op de inventaris van het bouwkundig erfgoed. “Het gaat om een breedhuis van twee en drie traveeën en twee bouwlagen onder een zadeldak van Vlaamse pannen”, schetste notaris Wouter Bossuyt aan de weinig talrijk opgedaagde aanwezigen. “Het pand werd in 1931-1932 kunstig hersteld naar het ontwerp van de Brugse architect René Cauwe. In opdracht van de stad Brugge voltrok zich in 1979-1980 een wijziging van de indeling van de begane grond tot administratief kantoor naar een ontwerp van architect J. Janssens uit Anzegem. Het pand wordt verkocht met inbegrip van de achterliggende bijgebouwen. Het herenhuis heeft een bestemming als woongebied met culturele, historisch en/of esthetische waarde, ingeschreven in het afbakeningsgebied Unesco-erfgoedzone.”

Welke toekomstige bestemming een mogelijke koper er ook aan wil geven, de zeventiende-eeuwse gevel moet in elk geval intact blijven.

Het stadsbestuur had het herenhuis op 550.000 euro ingesteld, maar ook na herhaaldelijk aandringen van Bossuyt bracht niemand een bod uit. “Gevolg is dat het gebouw nu onder hand te koop is”, concludeerde de notaris “Concreet betekent dit dat de stad nu gemachtigd is om een andere koper te zoeken.”

Schepen van Financiën Boudewijn Laloo (CD&V) zei dat de stad nog steeds openstaat voor mensen die het gebouw voor 550.000 euro willen aanschaffen. “Dan hoeven we in elk geval geen nieuwe openbare verkoop op het getouw te zetten”, sprak Laloo, die toegaf dat zich nog geen kandidaat-kopers bij hem gemeld hadden. “Die blijven uiteraard welkom op mijn kantoor. Als stadsbestuur kunnen we een nieuwe schattingswaarde laten bepalen, maar we zijn niet gemachtigd om het pand te verkopen onder de ingestelde prijs zonder de goedkeuring van de gemeenteraad. Mocht het zo’n vaart lopen, komt er een tweede openbare zitdag. Als stad zijn we echter niet gehouden om dit herenhuis te verkopen. Het kan net zo goed tot ons stedelijk patrimonium blijven behoren.”

(svv – Foto Fernand Proot)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier