Nieuwpoort gaat zelf werk maken van herdenkingsmonument voor Australische tunnelers

Redactie KW

Dat monument komt in de omgeving van de Vredesboom in de Vredestuin bij het Albert I-monument, zo zegt burgemeester Geert Vanden Broucke.

Eerder dit jaar was er commotie ontstaan rond het al dan niet oprichten van een herdenkingsmonument voor de Australische tunnelers, die tijdens de Eerste Wereldoorlog actief waren in Nieuwpoort. Het Agentschap Maritieme Dienstverlening gaf een negatief advies, en het had er de schijn van dat er geen monument zou komen.

Maar dat is duidelijk buiten Nieuwpoort zelf gerekend. Burgemeester Geert Vanden Broucke bevestigt dat er toch een herdenkingsmonument komt, in de omgeving van de Vredesboom in de Vredestuin bij het Albert I- monument. De stad zal instaan voor de financiering en er wordt samengewerkt met de Commonwealth War Graves Commission, die een ontwerp zal voorstellen, en met professor Luc De Vos en de Australische ambassade.

“We zullen de plaatsing ervan kaderen in een groot evenement, waarop we ook Australische en plaatselijke jongeren zullen uitnodigen”, zegt burgemeester Vanden Broucke. “Het monument moet tegen de zomer klaar zijn.”

(PB – Foto PB)