Nieuwe Ieperse tentoonstelling brengt verhaal van archeologie in WO I

(Foto EF)
Redactie KW

In het In Flanders Fields Museum (IFFM) in Ieper opent vandaag de nieuwe tijdelijke tentoonstelling ‘Sporen van Oorlog. De Archeologie van de Eerste Wereldoorlog’. “Het is de eerste keer dat op zo’n grote schaal de resultaten van archeologisch onderzoek worden getoond”, aldus Piet Chielens van IFFM.

“Aan het einde van de Eerste Wereldoorlog was het landschap langs de frontlijn herschapen tot een grote woestenij. Na de oorlog werden de sporen van de oorlog weggevaagd en werden ze deel van het archeologische bodemarchief”, aldus archeoloog Birger Stichelbaut van UGent. “Overal in de Westhoek sluimeren in de bodem, nauwelijks dertig centimeter onder de grond de resten van de oorlog.”

De tentoonstelling toont voor het eerst de resultaten, vondsten en inzichten van meer dan 150 kleine en grote opgravingen die het afgelopen decennium in de regio plaatsvonden. Dat gaat van amateuropgravingen aan het begin van de 21ste eeuw tot grootschalige opgravingen zoals tijdens de aanleg van de Fluxys gasleiding. In de expo komen talrijke bodemvondsten aan bod die aangetroffen werden in militaire kampen en hospitalen aan en rond het front. De absolute blikvangers van de tentoonstelling zijn de skeletten van een paard en een muildier, een Britse en Duitse originele loopgraaf, een ondergrondse tunnel en persoonlijke objecten van zes Duitse gesneuvelden die in een massagraf werden begraven. De tentoonstelling loopt van 17 februari tot 26 augustus. (CMW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier