Nieuwe expo ‘Bouwen aan het front’ in Villa Zonnedaele in Zonnebeke

Kristof Blieck en conservator Steven Vandenbussche geven uitleg in De Villa naar aanleiding van de tentoonstelling "Bouwen aan het Front". © ZB
Redactie KW

Vanaf het museumweekend op 23 en 24 april kan je in Zonnebeke de tentoonstelling ‘Bouwen aan het front’ bezoeken. De tentoonstelling loopt tot 15 november en is gratis te bekijken.

De tentoonstelling focust zich op het Duitse verhaal van de opbouw van het Duitse verdedigingsnetwerk tijdens de stille periode van 1916. Tijdens deze periode liggen de grote offensieven in Frankrijk. De Duitse manschappen maken van die gelegenheid gebruik om een heus verdedigingsnetwerk uit te bouwen in Vlaanderen. Ongewapende dienstplichtigen, krijgsgevangenen, speciale eenheden en Belgische burgers of ‘Zivilarbeiter’ worden ingezet om zware arbeid te verrichten.

Meer dan 4.000 bunkers

De tentoonstelling brengt een animatiefilm om het verhaal uit te leggen, met daarnaast nog kleinere infofilmpjes. Veel informatie en voorwerpen maken duidelijk wat er zich in 1916 afspeelde. 52 treinen per dag deden toen de streek van Zonnebeke aan met diverse bouwmaterialen, zoals 32.000 ton prikkeldraad en 165.000 ton beton. De Duitsers wilden in de regio 7 stellingen uitbouwen, waarvan er maar vier klaar waren in 1917. In totaal werden in 1916 niet minder dan 4.000 bunkers gebouwd, een aantal dat in 1917 meer dan verdubbelde.

De tentoonstelling steunt op onderzoekswerk van Jan Vancoilie en Kristof Blieck. Die bundelden hun bevindingen in het boek ‘Bouwen aan het Front’, dat op zaterdag 23 april om 10 uur in de feesttent wordt voorgesteld. Naast de binnententoonstelling wil men ook de bezoekers het terrein insturen voor de Duitse pionierswandelroute via Passendale naar Moorslede. Er is ook de pionierfietsroute vanuit Zandvoorde en de pionierautoroute die het noorden van Frankrijk aandoet.

Archeologisch experiment

Tijdens het weekend is er ook een archeologisch experiment, waarbij een Duitse bunker wordt nagebouwd. Het museumweekend in het kasteeldomein in Zonnebeke is gratis toegankelijk. Naast de tentoonstelling loopt in de kerk de expo ‘FRONT ’14/18’. Beide expo’s zijn tot 15 november gratis toegankelijk.

(NVZ)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier