Nieuw boek over het Veurne van tijdens de Grote Oorlog

Uitgever Siegfried Debaeke van De Klaproos; auteur Jozef Ameeuw; burgemeester van Veurne Peter Roose en schepen Celine Mouton. (Foto TVDA)
Redactie KW

De Eerste Wereldoorlog in de Westhoek is niet alleen het verhaal van de frontsteden Nieuwpoort, Diksmuide en Ieper. Ook een stad als Veurne en de dorpen Avekapelle, Booitshoeke, Bulskamp, De Moeren, Eggewaartskapelle, Houtem, Steenkerke, Vinkem, Wulveringem en Zoutenaaie speelden een cruciale rol. Dat blijkt uit het nieuwe boek ‘Veurne in de Grote Oorlog’ van Jozef Ameeuw.

Met ‘Veurne in de Grote Oorlog’ schetst auteur Jozef Ameeuw hoe belangrijk Veurne en de omliggende dorpen waren tijdens de Eerste Wereldoorlog. De stad mocht dan wel achter het front liggen, er lagen duizenden soldaten in de omgeving; er waren hospitalen; moederhuizen, vliegvelden in Houtem en De Moeren, een legerschool in Booitshoeke, een kasteel met een divisie-hoofdkwartier en een ander met het ministerie van oorlog, in Wulveringem de topografische dienst van het leger, in Bulskamp een krijgsraad, munitieopslagplaatsen, militaire begraafplaatsen, koning Albert vestigt zijn hoofdkwartier in het stadhuis en er komen tal van staatshoofden en regeringsleiders in de buurt op bezoek.

“83 Veurnaars sterven op de vlucht of in de vreemde; 25 inwoners raken gewond; geen enkele Veurnse straat blijft onbeschadigd; tientallen huizen worden vernield, meer dan 300 zwaar beschadigd; de stad incasseert 4.031 artilleriegranaten en 546 vliegtuigbommen.” somt Jozef Ameeuw (74) op. “En dan de aantallen gesneuvelde militairen, bij benadering: 4 uit Avekapelle, 17 uit Bulskamp, 4 uit De Moeren, 10 uit Eggewaartskapelle, 7 uit Steenkerke, 54 uit Veurne, 6 uit Vinkem en 6 uit Wulveringem.”

Jozef Ameeuw reconstrueerde het verhaal van Veurne en de omliggende dorpen tijdens de Eerste Wereldoorlog. Hij snuffelde in oude boeken en documenten, zocht foto’s uit die periode en vond ze ook; en dan nog van elk dorp… Veurne in de Grote Oorlog bevat meer dan 300 foto’s waarvan de meeste voor het eerst gepubliceerd worden.

(TVDA)

Meer in Krant van West-Vlaanderen, editie Het Wekelijks Nieuws Kust.