Niels Dewulf gidste dove passagiers op historische kusttram

08/08/16 om 13:56 - Bijgewerkt om 13:56

Niels Dewulf is al jaren gebeten door trammicrobe.

Niels Dewulf gidste dove passagiers op historische kusttram

Niels Dewulf stapt op in het gerestaureerde tramstel uit 1932 ter hoogte van het Thermae Palacehotel. © (Foto BVO)

Niels Dewulf is begaan met het reilen en zeilen van de kusttram. De jongeman is vrijwilliger bij de Toeristische tram des Tijds (TTO Noordzee) en publiceert deze zomer op zijn Facebookpagina dagelijks een foto van een tram rijdend in Oostende.

Onze gesprekspartner Niels bewijst dat een auditieve handicap helemaal niet voor isolement hoeft te zorgen. Niels is actief lid van de dovenvereniging Oostende De Zeester, maar toch is hij vooral in de ban van de tram. Met pen en papier, een knipoog en een lach, slagen we er probleemloos in het interview af te werken. "De kusttram straalt iets magisch uit. Vermits foto's nemen mijn hobby is, lag kusttrams fotograferen voor de hand. Aan de twee bruggen over de Slijkensesteenweg en ook aan het Marie Joséplein kan je mooie foto's nemen. Deze verraden veel over de tijdsgeest. Aan de hand van de reclame kan je de tijdsgeest achterhalen. Veel kusttrams krijgen elk jaar een nieuw jasje."

"Ik leef me enorm uit bij TTO Noordzee", vertelt Niels. "Dit is een vereniging, en tegelijk een voormalige werkplaats van De Lijn, aan de Loskaai in De Panne. Daar is momenteel een klein trammuseum gevestigd. Je kan er ook een rit maken met een historische tram."

"Sinds juli wordt de historische kusttram 9942 uit 1932 opnieuw ingezet voor ritjes langs de kust. Tijdens het feest Trammelant in De Haan reed dit historisch rijtuig tussen De Haan aan Zee en De Haan Zwarte Kiezel. Af en toe maak ik een rit op zo'n oude tram. Ik maak telkens een afspraak met de chauffeur, zodat ik de tram kan opwachten ter hoogte van het Thermae Palace. Ook op zaterdag 6 augustus mocht ik opstappen op het rijtuig uit 1932. Ik reed in de open tram richting De Haan. Tijdens Trammelant was het voor mij super druk. Als dovengids begeleidde ik zeven dove passagiers. Ook trambegeleider was er één van mijn taken. Daarnaast kan het trammuseum op mij rekenen als klusjesman voor een tentoonstelling en bij de restauratie van oude trams. Mijn vrijwilligerswerk voor het trammuseum en TTO Noordzee geeft mijn leven ongetwijfeld een extra dimensie", aldus nog Niels Dewulf.

(BVO)

>> Info op www.ttonoordzee.be.

Meer nieuws uit

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!