‘Nga Tapuwae’-paneel ingehuldigd in Passendale

© Foto ZB
Redactie KW

Op de parking van de Oude Kaasmakerij in Passendale werd deze voormiddag door de minister van Cultuur van Nieuw-Zeeland Maggie Barry een paneel ingehuldigd dat aantoont hoe een Nieuw-Zeelandse divisie deelnam aan de De Slag om bij de Broodseinde op 4 oktober 1917.

Het paneel dat ingehuldigd werd als Nga Tapuwae, in het Maori betekent dit “in de voetsporen”, is een project van de Nieuwe-Zeelandse regering met als doel mensen te informeren, die meer willen weten over de inbreng van hun troepen tijden de Eerste Wereldoorlog. Het zijn een reeks merktekens die de bezoekers toelaten de locaties te zien waar hun strijdkrachten gestreden hebben.

Aan het monument werd bij ‘s Graventafel eerst een hulde gebracht aan de gesneuvelde soldaten met treffend eerbetoon. Het paneel laat zien hoe de Nieuw-Zeelandse soldaten op 12 oktober 1917een aanval lanceerden tegen de Flandern 1 Stelling op de uitloper van de Belle Vue. Voor hen was het een dramatisch einde want soldaten en geschut verzonken in de modder en hierdoor schoot de eigen artillerie te kort. Met als gevolg dat de Nieuw-Zeelandse soldaten die klaarstonden om verder op te rukken werden gedood door hun eigen geschut en er meer dan 800 sneuvelden. Na een ingetogen moment werd nog de heer Freddy Declerck tot erekapitein ter Zee bij de Koninklijke Nieuw-Zeelandse Marine aangesteld, de eerste overzeese ontvanger van deze benoeming.

(ZB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier