Netwerk van vijf WO I-sites tussen Kaaskerke en Stuivekenskerke ingewandeld

Redactie KW

In Diksmuide is tijdens de Vierdaagse van de IJzer een netwerk van vijf WO I-sites tussen de Frontzate in Kaaskerke en de IJzerdijk in Stuivekenskerke ingewandeld. O.a. Vlaams minister-president Geert Bourgeois stapte mee.

Tussen de begraafplaats van Kaaskerke en de Dodengang langs de IJzerdijk in Kaaskerke werd in samenwerking met de Groene Kans vzw en het Agentschap voor Natuur en Bos het Stiltepad aangelegd. Enkele korte stroken knuppelpad ensceneren een passerelle uit de Eerste Wereldoorlog en een ruïne van een boerderij langs het pad nodigt uit tot bezinning.

Vlaams minister-president Geert Bourgeois wandelde mee het nieuwe Stiltepad tussen Oud-Kaaskerke en de Dodengang in. (Foto TVDA)

Langs de IJzer werd ter hoogte van de Dodengang een nieuwe aanlegsteiger voor boten en kajaks gebouwd.

Netwerk van vijf WO I-sites tussen Kaaskerke en Stuivekenskerke ingewandeld

Langs de IJzer werd ter hoogte van de Dodengang een nieuwe aanlegsteiger voor boten en kajaks gebouwd. (Foto TVDA)

Wat verder langs de IJzerdijk worden nu ook de verwoeste Petroleumtanks geëvoceerd met houten balken rond een metalen frame. In combinatie met begroeiing zal de constructie de gevolgen van de vele beschietingen tijdens de Eerste Wereldoorlog weergeven.

Netwerk van vijf WO I-sites tussen Kaaskerke en Stuivekenskerke ingewandeld

Langs de IJzerdijk worden nu ook de verwoeste Petroleumtanks geëvoceerd. (Foto TVDA)

In het Onze-Lieve-Vrouwehoekje staat een restant van de in 1880 afgebroken kerk van Oud-Stuivekenskerke. De torenstomp fungeerde tussen 1914 en 1918 als voorpost. In de ruïne werd toen ook een bunker gebouwd. Boven op de torenstomp is nu een open houten constructie gebouwd die een bijzonder mooi zicht op de wijde omgeving biedt. In de weide achter de torenstomp is een grasveld aangelegd waarin met boordstenen de contouren van de vroegere kerk worden weergegeven.

Netwerk van vijf WO I-sites tussen Kaaskerke en Stuivekenskerke ingewandeld

Boven op de torenstomp van de vroegere kerk van Oud-Stuivekenskerke is een open houten constructie geplaatst die een mooi zicht op de wijde omgeving biedt. (Foto TVDA)

De koninklijke vereniging ‘De Vrienden van het Onze-Lieve-Vrouwehoekje te Oud-Stuivekenskerke vzw’, die instaat voor het onderhoud en het beheer van de kapel en de bunkers, zal in 2015 in een tweede bunker in de onmiddelijke omgeving een commandopost reconstrueren.

Netwerk van vijf WO I-sites tussen Kaaskerke en Stuivekenskerke ingewandeld

De opening van het netwerk van WO I-sites tussen Kaaskerke en Stuivekenskerke. (Foto TVDA)

Tenslotte zorgt het Reigersvlietpad voor een bijkomende toegang tot het natuurreservaat de Kleiputten in Stuivekenskerke. De Kleiputten geven goed weer hoe de onderwaterzetting er 100 jaar geleden moet hebben uitgezien.

Op deze en andere sites zoals Tervaete, Schoorbakke, de Groignebunker, de Frontzate, de observatietoren in Pervijze en Villa Mariette in Nieuwkapelle geven infobakens bovendien extra duiding over de rol van de locaties tijdens de Eerste Wereldoorlog.

In 2015 krijgt de IJzerdijk tussen de Hoge Brug in Kaaskerke en de Dodengang een fiets- en wandelvriendelijke herinrichting die een verbinding zal maken tussen het stadscentrum van Diksmuide, het Museum aan de IJzer in de IJzertoren en de rest van het IJzerfront.

In totaal werden door de stad Diksmuide plannen gemaakt om 1.807.959 euro te investeren in het onthaalplan Netwerk tussen Frontzate en IJzerdijk. 68% van de kosten werd gesubsidieerd. Toerisme Vlaanderen voorzag 872.000 euro subsidie en de provincie West-Vlaanderen gaf 374.600 euro.

(TVDA)