Museumweekend uitzonderlijk in juli door herdenking Slag bij Passendale

Het kanon werd uitgeleend door het Britse Royal Artellery Museum en prijkt bij de villa op het kasteeldomein. © ZB
Redactie KW

Het laatste weekend van juli wordt bijzonder druk in Zonnebeke. Op 29 en 30 juli is er het museumweekend en op 31 juli is er op Tyne Cot Cemetery de herdenking van 100 jaar Slag bij Passendale.

Traditioneel organiseert het Memorial Museum Passchendaele 1917 in april een museumweekend met WO1 Living History. Naar aanleiding van de Britse plechtigheid op 31 juli gaat het museumweekend in 2017 uitzonderlijk in juli door. “Meer dan 400 historische figuranten uit binnen- en buitenland brengen het weekend door op het kasteeldomein”, zegt directeur Steven Vandenbussche van het MMP1917. “Naast kampementen, wapens en historische voorwerpen zijn er ook nog demonstraties te zien. Onder meer het War Heritage Institute stelt tanks, kanonnen en collectiestukken tentoon. Er komen ook 96 modelvliegtuigen uit die periode. De bezoeker zal de toestellen zowel statisch als vliegend kunnen bewonderen.”

Slagveld

“Uniek is ook de Passchendaele Experiance. Een deel van het kasteeldomein is omgeploegd en gereconstrueerd als het veld waar honderd jaar geleden de Slag bij Passendale plaatsvond. We bekeken oude foto’s en zo moet het er toen ook uitgezien hebben. Een groot verschil is wel dat het toen niet zo droog was, maar wel een modderpoel. De site is echt een plaats in niemandsland met bomkraters, boomstronken, schuilputten, prikkeldraad en ook een pad met de loopplanken. Naast het aangelegde veld komt een lang landschapsbeeld met historische foto’s van hoe het vroeger was. Met het museumweekend leggen we de nadruk op beleven. Het slagveld blijft ook na het museumweekend behouden tot eind augustus. Met dit alles willen we verhaal van de oorlog voor groot en klein toegankelijker maken.” Het museumweekend gaat door op zaterdag 29 juli en zondag 30 juli in het kasteeldomein telkens van 10 tot 18 uur. De inkom is gratis. Ook het MMP1917 is op beide dagen open.

Herdenking

Op maandag 31 juli is het kasteeldomein enkel toegankelijk voor mensen die vooraf ingeschreven zijn. Op die dag herdenkt de Britse overheid honderd jaar Slag bij Passendale. Ongeveer 5.000 mensen, waarvan 4.000 Britten, zullen de plechtigheid op Tyne Cot Cemetery bijwonen. Van de Britse kloninklijke familie worden prins William en prinses Kate en prins Charles verwacht. Ook het Belgisch koningspaar en premier Charles Michel zullen samen met tal van hoogwaardigheidbekleders aanwezig zijn. De plechtigheid zelf zal gepaard gaan met uiterst strenge veiligheids- en verkeersmaatregelen.”

(NVZ)