Museum Sincfala in de ban van de schuttersgilden

We zien van links naar rechts Marc Goedertier (voorzitter bond der Belgische wipschutters), de schepenen Jan Morbee en Anthony Wittesaele, Francois Raes van schuttersclub Vossenhul, en Christiane Moreau. © GF
Redactie KW

In het Sincfala Museum in Knokke-Heist werd woensdag de tentoonstelling ‘Schuttersgilden van de Zwinstreek’ voorgesteld.

Nog tot 17 januari 2016 kan je in het Museum van de Zwinstreek in de Pannestraat in Heist de boeiende geschiedenis van de schuttersgilden van de Zwinstreek ontdekken. Het museum toont de evolutie van verschillende schuttersgilden en -verenigingen uit de buurt en leert je de tradities en hun gebruiken kennen.

Om de steden te beschermen, bewapenden de ambachtsgilden hun mannen met wapens, waaronder kruisbogen. Op het platteland ontstonden in de 15de eeuw de handbooggilden die toegewijd waren aan de Heilige Sebastiaan. Onze schuttersgilden uit de Zwinstreek dateren uit de 15de en 16de eeuw. Door oorlogsomstandigheden en de verbeurdverklaring van de gilden en hun bezittingen stopten velen hun werking. Begin 19de eeuw werden nieuwe schuttersverenigingen opgericht in de Zwinstreek, die een duidelijke link hadden met de vroegere schuttersgilden. De meeste zijn nu nog altijd actief. In de museumtuin kan je elke zaterdagvoormiddag een pijltje op de liggende wip afschieten.

(DM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier