Museum aan de IJzer heropent de deuren

Conservator Peter Verplancke: "Animatiefilmpjes tonen de Eerste Wereldoorlog op een toegankelijke manier."
Redactie KW

Vrijdagavond werd het strategisch project in het kader van de herdenking van de Eerste Wereldoorlog officieel ingehuldigd.

Dat gebeurde in aanwezigheid van de ministers Geert Bourgeois (N-VA) en Hilde Crevits (CD&V) en Jan Peumans (N-VA), de voorzitter van de Vlaams Parlement. Museum aan de IJzer is net iets anders dan de meeste musea rond de Eerste Wereldoorlog die de voorbije weken en maanden zijn geopend of heropend. “Anders omdat het geen oorlogsmuseum is, maar een vredesmuseum, een anti-oorlogsmuseum”, aldus Paul De Belder, algemeen voorzitter van ‘Aan de IJzer.’

Vlaamse ontvoogdingsstrijd

Het museum legt de focus op het Belgische-Duitse front en op wat de Vlaamse en Waalse dienstplichtigen hier te verduren kregen. Er is ook veel aandacht voor de Vlaamse ontvoogdingsstrijd die tijdens de Groote Oorlog in een stroomversnelling kwam. “Als Vlaams minister van Toerisme ben ik verheugd dat deze site opener, aantrekkelijker en klantvriendelijker is gemaakt met een nieuwe parking en een nieuw onthaalgebouw met bezoekersinfo nabij de Pax-poort”, zei minister Bourgeois. “Ik ben ervan overtuigd dat deze site één van de trekpleisters wordt van de herdenking 100 jaar Eerste Wereldoorlog.”

Het bedrag dat in dit project werd besteed komt uit op bijna 2 miljoen euro voor de volledige site. Diksmuide kon ook rekenen op een bedrag van 350.000 euro van West-Vlaanderen en 772.000 euro van de Vlaamse overheid in het kader van het impulsprogramma ‘100 jaar Groote Oorlog’.

(BELGA)