Motorcycle run ‘Where is Anna’ 1918-2018 deed Veurne aan

© JT
Redactie KW

Vanaf 11 uur zaterdagmorgen kwamen een honderdtal oude historische motorfietsen, waarvan er vele dateerden van voor en tussen beide wereldoorlogen, aan op de grote Markt van Veurne.

Bij iedere machine werd bij aankomst een doekje onder de motor gelegd om eventuele olie- of benzinelekkages op te vangen, en dat was zeker geen overbodige luxe bij enkele oude Harleys. De tocht 1918-2018 van 85 km stond in de herdenking van 100 jaar Eerste Wereldoorlog met aandacht voor de ‘dispatch riders’ die de briefings van officieren overhandigden per motorfiets.

De motorrit liep doorheen het oorlogsgebied van onze Vlaamse veldenop zoek naar Anna, dienstmeid aan het hof van Koning Albert. Tijdens de oorlog verloor een ‘dispatch rider’ zijn hart aan Anna. Na de Grote Oorlog ging hij terug op zoek naar haar. De tocht hielt halt bij enkele belangrijke monumenten en gedenkplaatsen van WO-I.

Rond de middag verzamelden de historische motorfietsen uit binnen- en buitenland op de Grote Markt van Veurne. De historische machines hadden heel wat bekijks van liefhebbers en toeristen maar ook vele fotografen lieten de kans niet voorbijgaan om een mooi kiekje te maken van de motoren met hun glimmende onderdelen.

(JT)