Monument voor The Black Watch op 3 mei onthuld in Zonnebeke

Op de foto: toerismeschepen Sabine Vanderhaeghen en Erwin Ureel, bezieler van dit monument, bij de sokkel waar het nieuwe monument komt. © Foto ZB
Redactie KW

Op zaterdag 3 mei wordt een monument onthuld tijdens een internationale plechtigheid voor de Black Watch op de zuidwestelijke hoek van het Polygoonbos.

De Black Watch is een Schots regiment dat hier op 10 november 1914 gedecimeerd werd toen het de Pruisische Garde kon stoppen in de aanval op Ieper.

Black Watch Corner is al jaren een begrip voor de Britse bezoekers aan de slagvelden van weleer. In 2014 wordt eindelijk, 100 jaar na de feiten, ook voor hen een passend eerbetoon gehouden. Het monument is een indrukwekkend bronzen beeld van een Highlandsoldaat op nagenoeg exact dezelfde plaats die op 10/11 november 1914 de geschiedenis inging als ‘The Black Watch Corner’. De kostprijs bedraagt 74.000 euro. De gemeente zorgt enkel voor de sokkel en de omgevingswerken.

Inhuldiging

De inhuldiging om 15 uur wordt voorafgegaan door een internationale persconferentie waarop het herdenkingsprogramma 2014-2015 wordt toegelicht en gevolgd door een taptoe om 20 uur op het Marktplein in Geluveld. Deelnemers aan deze plechtigheid zijn de Koninklijke Scoutsharmonie St. Leo, Field Marshal Haig’s Own Pipes & Drums, Flanders Memorial Pipeband, Ypres Surrey Pipes & Drums, Drumband Koninklijke Fanfare Vrede en Eendracht Kachtem en de Black Watch Association geaffilieerde Red Hackle Pipeband and Higland Dancers. De toegangsprijs bedraagt 12 euro (10 euro in voorverkoop). Kaarten te verkrijgen in het Memorial Museum Passchendaele 1917. Meer info via http://www.passchendaele.be. (NVZ)