Minister-president Peeters en Boerenbond willen duidelijke afspraken over landbouw en WO I-erfgoed

Redactie KW

Minister-president Peeters heeft dinsdagmorgen een delegatie van de Boerenbond ontvangen over de onrust bij de Westhoekboeren naar aanleiding van de WO I-herdenking.

Minister-president Peeters gaat akkoord met het voorstel van Boerenbond om een convenant op te richten. Dit moet, in overleg met alle betrokken partijen, een duidelijk en transparant afsprakenkader creëren voor het verloop van de verscheidene processen in de Westhoek.

Toekomst van hun sector

Joris Wyseur en Geert De Fruyt vertegenwoordigden de respectievelijke Boerenbond-regioraden Ieper-Poperinge en Veurne-Oostende-Westhoek. In het gesprek met minister-president Peeters kaartten zij de grote bezorgdheid van de land- en tuinbouwers van de Westhoek aan over de toekomst van hun sector.

Naar aanleiding van de herdenking van de Eerste Wereldoorlog liggen immers verschillende initiatieven op tafel: de voordracht als werelderfgoed van Unesco, de afbakening van ankerplaatsen door de erfgoedadministratie en de uitvoering van het RUP Ieperboog. Deze initiatieven lopen door elkaar en hun impact op de land- en tuinbouw is bijzonder onduidelijk.

Geen teeltbeperkingen

De minister-president had duidelijk oor naar de verzuchtingen van de boeren. Hij bevestigde dat de aanvraag voor de erkenning als werelderfgoed beperkt is tot relicten, die ook vandaag al één of andere vorm van bescherming genieten. Hij beklemtoonde dat het niet over slagvelden gaat. De minister-president is zich bewust van de potentieel grote impact die vaststelling van ankerplaatsen heeft op de landbouw. Hij stelde formeel dat er in het kader van erfgoed nooit sprake kan zijn van teeltbeperkingen en dat erfgoed evenmin mag leiden tot een volledig bouwverbod bij bestaande bedrijven. De minister stelt dat er een duidelijk beoordelingskader moet komen zodat sectoren weten waar ze aan toe zijn.

De Boerenbond stelde de minister-president voor om een convenant af te sluiten tussen de verschillende betrokkenen: de Vlaamse overheid, de provincie West-Vlaanderen, de plaatselijke besturen en de betrokken sectoren. Een dergelijk convenant kan een duidelijke en transparant afsprakenkader creëren voor het verloop van de verschillende processen in de Westhoek. De minister-president steunt dit initiatief. Boerenbond zal nu alle betrokken gemeentelijke overheden contacteren om hier werk van te maken.

Uit het archief van Krant van West-Vlaanderen: Boerenbondvoorzitter Piet Vanthemsche waarschuwt