Minister-president Bourgeois bezoekt nieuw WOI-centrum op hippodroom

Myriam Vanlerberghe gedeputeerde van de provincie, Kurt Vanryckeghem, burgemeester van Waregem, minister-president Geert Bourgeois en Paul Breyne ere gouverneur van West Vlaanderen openen het eerste deel van het nieuw bezoekerscentrum. © HDV
Redactie KW

Donderdagvoormiddag kwam Vlaams minister-president Geert Bourgeois een kijkje nemen op de werken van het WOI-bezoekerscentrum in de Waregemse Hippodroom.

Na de ontvangst in Sport Vlaanderen en een uiteenzetting over de inhoud van het bezoekerscentrum werd het eerste stuk van het centrum onthuld. Het centrum omvat een expositieruimte over WOI en focust voornamelijk op de rol van de Amerikanen en de paarden tijdens de Grote Oorlog.

Samen met de Vlaams minister-president verkenden stads- en provincie-afgevaardigden het nieuwe centrum. In april 2017 moet het nieuwe bezoekerscentrum de deuren openen voor het grote publiek.

Waregem gaf donderdag een kijkje in de invulling. Het eerste verdiep van de nieuwe tribune zal gebruikt worden als permanente tentoonstellingsruimte. Die wordt onderverdeeld in twee grote blokken. Het eerste bekijkt de rol van het paard, niet toevallig met zicht op de Hippodroom. Het blok zal een chronologisch verhaal brengen, aangevuld met persoonlijke verhalen. Pronkstuk wordt een paardenskelet dat recent nog opgegraven werd in Poperinge.

Het tweede deel zal gaan over de Amerikaanse inbreng in de Eerste Wereldoorlog, in België maar vooral in de regio Waregem. Waregem heeft met Flanders Field American Cemetery een belangrijke Amerikaanse WOI-begraafplaats. De Amerikaanse president Barack Obama bracht in 2014 nog een bezoek aan de site. Ook in dit blok zal een chronologisch verhaal doorspekt worden met persoonlijke getuigenissen. Er zal tevens een link gelegd worden met de begraafplaats zodat bezoekers gestimuleerd worden om de site te bezoeken. Waregem kreeg de jongste jaren veel herdenkingstoeristen over de vloer en wil met het centrum een impuls geven om na 2018 bezoekers te blijven lokken.

“Dit centrum beantwoordt aan een behoefte. Er was in de Leiestreek nog geen onthaalcentrum rond de Eerste Wereldoorlog, en ook de rol van de paarden en de Amerikanen was tot nu nog niet belicht”, aldus Bourgeois.

(HDV/Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier