Miljoenste bezoeker Memorial Museum Passchendaele krijgt unieke inkijk

We zien de miljoenste bezoeker samen met minister-president Geert Bourgeois. © Foto EF
Redactie KW

Zaterdag heeft de miljoenste bezoeker, een Nieuw-Zeelandse, het Memorial Museum Passchendaele (MMP17) in Zonnebeke bezocht. Ze kreeg in het gezelschap van minister-president Geert Bourgeois een unieke inkijk in een Britse dugout die onder de kerk van Zonnebeke is teruggevonden.

Het aantal bezoekers van het MMP17 schoot de jongste jaren de lucht door de 100-jarige herdenking van de Eerste Wereldoorlog. De jongste jaren bezochten honderdduizenden bezoekers het belevingsmuseum waardoor de teller zaterdag op een miljoen kwam te staan.

Volgend jaar verwacht MMP17 een recordjaar omdat de bloedige slag van Passendale dan precies 100 jaar geleden, in 1917, heeft plaatsgevonden. Speciaal voor die herdenking werd een Britse dugout die in 1989 onder de kerk van Zonnebeke werd ontdekt, drooggelegd. De afgelopen week werd er archeologisch onderzoek uitgevoerd en is bekeken of de dugout lang stabiel is. In 2017 zal de dugout namelijk 100 dagen lang, tussen 31 juli en 10 november 2017, open gaan voor het grote publiek. Het gaat om een unieke “deep dugout” van Britse makelij. De schuil- en stockageplaats is 29 meter lang, telt vijf kamers en twee toegangstrappen.

In 2017 verwachten ze in Passendale nog meer bezoekers.
In 2017 verwachten ze in Passendale nog meer bezoekers.© Foto ZB

“Het tijdelijk openstellen van de dugout past perfect in onze missie waarbij we de beleving van de bezoeker centraal stellen”, aldus directeur van MMP17 Steven Vandenbussche. Minister-president Bourgeois mocht dat aan de lijve ondervonden wanneer hij de dugout bezocht met een stevig stel laarzen en een helm.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier