Middelkerke herdenkt Eerste Wereldoorlog met tentoonstellingen en filmcontainer

Cultuurcoördinator Stijn Van Loock, burgemeester Janna Rommel-Opstaele en schepen Michel Landuyt met een oorlogssouvenir uit Middelkerke Westende dat tentoongesteld zal worden. (Foto PBM)
Redactie KW

Het lijkt er soms sterk op dat enkel plaatsen als Nieuwpoort, Ieper, Poperinge en Passendale meestappen in de vele herdenkingen van de Eerste Wereldoorlog. Maar ook Middelkerke doet mee.

Er staat de komende maanden heel wat te gebeuren rond het oorlogsverleden van Middelkerke. Een in het oog springende activiteit is de tentoonstelling in de kerk van Slijpe. “Het is de bedoeling dat er in de kerk reuzenfoto’s worden opgehangen, foto’s van 1 op 2 meter die Slijpe zullen voorstellen voor en tijdens de Eerste Wereldoorlog. De tentoonstelling zal openen op Open Kerkendag en zal toegankelijk blijven tot het einde van de zomer.”

Ook in Westende-bad zal er een tentoonstelling lopen rond de Eerste Wereldoorlog. Deze zal plaatsvinden in Villa Les Zéphirs en de vermoedelijke openingsdatum is in april. Middelkerke verleent daarnaast haar medewerking aan het kunstproject Oorlog versus oorlog van kunstenaar Rik Delrue. Hij gaat op zoek naar authentieke verhalen over de kleine oorlogen waarmee mensen dagelijks worden geconfronteerd. Het project wordt gekaderd in de herdenking rond de Eerste Wereldoorlog.

En dan is er nog het meest ophefmakende project dat gepland is. Heel veel wil men in Middelkerke er nog niet over kwijt, maar zowel de inwoners als de toeristen die de komende zomer naar Middelkerke komen zullen er niet naast kunnen kijken. Op het strand zal immers een filmcontainer worden geplaatst. In deze container zal men terecht kunnen om zowel foto’s als filmbeelden van Middelkerke vroeger en tijdens de oorlog te bekijken.

Een ander in het oog springend item rond de herdenking is een gloednieuwe fietsroute. Deze fietsroute zal voorbijkomen langs heel wat plaatsen die een rol hebben gespeeld in de grote oorlog. Er zullen nieuwe infoborden worden geplaatst langsheen de route en er komt ook een brochure waarin alle gebeurtenissen tijdens de oorlog in de gemeente worden geduid. De brochure wordt samengesteld door de dienst Erfgoed die hiervoor ook een oproep lanceerde naar de inwoners om aan uniek fotomateriaal te geraken.

(Paul Bruneel)

Meer in de Krant van West-Vlaanderen, editie De Zeewacht van vrijdag 14 februari.