Middeleeuws grafveld ontdekt op plaats waar politiegebouw moet komen in Koksijde

Redactie KW

Het veld behoorde waarschijnlijk toe aan de historische Duinenabdij.

De Duinenabdij in Koksijde blijft maar geheimen prijsgeven. De voorbije weken zijn op een werf in de buurt menselijke resten aangetroffen. Nieuwe opgravingen onder toezicht van het Agentschap Onroerend Erfgoed deze week geven aan dat het wellicht gaat om middeleeuwse grafcontexten. Dankzij een schilderij van Pieter Pourbus was het al geweten dat op die site de middeleeuwse warande van de Duinenabdij lag, maar er was geen weet van een grafveld.

In de humusrijke laag, onder de zandlaag, botsten oplettende kraanlui op een menselijke schedel en enkele beenderen. Ondertussen zijn er al 28 grafcontexten ontdekt, waaronder enkele kinderen. Wellicht zullen nog meer menselijke resten ontdekt worden.

“Dat er op deze plaats mensen begraven werden, was ons onbekend. Het gaat wellicht om heel bewuste begravingen, want de omtrekken van verschillende doodskisten tekenen zich af”, aldus Gianna Hubert, collectiebeheerder van het Abdijmuseum.

Er zal nu verder onderzoek gedaan worden naar de exacte tijdspanne en ook naar de specifieke context van de graven. Dan pas zal duidelijk worden, of er een link is met de Duinenabdij.

Burgemeester Marc Vanden Bussche (Open Vld) reageert verrast. “We zijn heel blij met deze nieuwe ontdekking. We hadden al de konijnenwarande ontdekt, en nu bestaat de kans dat we te maken hebben met sporen die verwijzen naar het prille begin van de abdij. Als burgemeester ben ik het Agentschap Onroerend Erfgoed heel erg dankbaar dat ze zo snel ter plaatse zijn gekomen.” Daardoor loopt de bouw van het politiekantoor geen vertraging op.

(BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier