Mesen en Heuvelland herdenken samen Mijnenslag uit 1917 met Kraterfront

Redactie KW

Stad Mesen en de gemeente Heuvelland bundelen hun krachten om samen de Mijnenslag van 7 juni 1917 te herdenken.

De betrokken gemeenten sloten een samenwerkingsakkoord, dat Federaal Commissaris-Generaal voor de Herdenking Paul Breyne voorzit. Beide gemeenten stelden vandaag hun grootse plannen aan het grote publiek voor.

Voor het project ‘Zero Hour: 7 juni 1917-2017: 100 jaar Mijnenslag’ werd ook de stad Komen-Waasten betrokken en wordt er samengewerkt met de ambassades van Australië, Ierland, Nieuw-Zeeland en het Verenigd Koninkrijk, de Vlaamse overheid, de Provincie West-Vlaanderen en Westtoer. Het programma dat in overleg met alle betrokkenen werd uitgewerkt omvat verschillende luiken.

Plechtigheden

Op 7 juni 2017 zullen verschillende plechtigheden plaatsvinden die een volledig dagprogramma omvatten. De plechtigheden worden meer dan de traditiegetrouwe herdenkingsceremonieën. Er zal naast het militaire aspect ook aandacht gegeven worden aan het visuele aspect, met een sterke inhoudelijke boodschap en een ruime betrokkenheid van de aanwezigen.

Mesen en Heuvelland herdenken samen Mijnenslag uit 1917 met Kraterfront

Om half zes ‘s morgens wordt reeds het startschot gegeven met een National Remembrance Dawn Ceremony aan het New Zealand Memorial. Om tien uur vindt in Ploegsteert de Anzac Ceremony plaats. In de namiddag worden de Ierse en Britse soldaten herdacht in het Iers Vredespark. De afsluitende ceremonie is op het Wytschate Military Cemetery om vier uur. De organisatie voorziet shuttlediensten die het publiek de hele dag van de ene locatie naar de andere zullen brengen.

Tentoonstellingen

Het tweede onderdeel van de Zero Hour-herdenking is een drieluik van tentoonstellingen die in Heuvelland en Mesen plaatsvinden. Deze vormen onderdeel van een ruimere samenwerking van Westtoer, de Provincie West-Vlaanderen en zeven gemeenten, wiens grondgebied het strijdtoneel vormde bij de beruchte Mijnenslag en de Derde Slag bij Ieper.

‘100 New Zealand Faces of Messines’ belicht op een heel persoonlijke manier via honderd individuele verhalen de impact van de Groote Oorlog op het kleine Nieuw-Zeeland. ‘7 juni 1917: Archeologie van een slag’ is vanaf januari 2017 in het nieuw Bezoekerscentrum in Kemmel te bezichtigen. De tentoonstelling toont een grote verzameling relicten van het slagveld die laten zien hoe wreed de strijd zowel boven-als ondergronds geweest is. ‘Iers bloed in Vlaanderen – Irish blood in Flanders’ brengt in de exporuimte van de kerk in Kemmel het verhaal van de Ierse deelname aan de oorlog in Vlaanderen. Noord- en Zuid-Ierse divisies vochten er zij aan zij. Rode draad doorheen de expo is het verhaal van de Ierse nationalist William Redmond.

Kraterfront

Op zaterdag 10 juni 2017 vindt het derde luik van het herdenkingsproject plaats. Tijdens de Mijnenslag honderd jaar geleden liet het Britse leger in Mesen en Wijtschate 19 ondergrondse landmijnen ontploffen, waarbij 500.000 kilogram springstof gebruikt werd. Daarmee werd de grootste kunstmatige aardbeving tot dan toe gecreëerd. Heel wat kraters in de regio zijn de stille getuigen van dit enorm slagveld.

Honderd jaar later wil het cultureel-toeristische herdenkingsprogramma GoneWest met live klank en beeld de aandacht op deze kraters vestigen. Tijdens dit Kraterfront zullen de kraters van Heuvelland de hoofdrol spelen.

Als voorprogramma van het Kraterfront organiseren de gemeente Heuvelland en Stad Mesen een muzikaal evenement waarbij het brede publiek zal kunnen genieten van tal van concerten. De verschillende betrokken ambassades werken hier graag aan mee en vaardigen bekende Australische, Britse, Ierse en Nieuw-Zeelandse artiesten af om op een culturele manier de Mijnenslag waardig te herdenken.

(SGW-Foto EF)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier