Mesen beschuldigt Ieper ervan ideeën voor herdenking Eerste Wereldoorlog te pikken

Redactie KW

Het zit er bovenarms op tussen Mesen en Ieper. De kleinste stad van het land voelt zich benadeeld en verongelijkt bij de herdenkingsactiviteiten rond de Eerste Wereldoorlog. “Echte tsjevenstreken”, aldus burgemeester Sandy Evrard.

Ieper trekt te vaak de aandacht naar zich toe als het om de herdenking van de Eerste Wereldoorlog gaat. Dat zegt Sandy Evrard, de burgemeester van Mesen, in Het Nieuwsblad. “Mesen ligt ook in de Westhoek en is zwaar getekend door de Groote Oorlog. Op herdenkingsvlak is het hier allemaal Ieper wat de klok slaat. Dat stoot iedereen hier in de Westhoek tegen de borst.”

Tsjevenstreken

Mesen krijgt geen stopplaats op de nieuwe buslijn van De Lijn, die dinsdag werd voorgesteld. Het traject loopt via verschillende oorlogssites in de Westhoek. “Van Nieuwpoort naar Ieper en dus niet via Mesen. Ik ben daar kwaad om. Ze hebben mijn concept gepikt. Ik liep zelf al maanden met het idee rond voor een buslijn door de frontstreek. De bus rijdt alleen door CD&V-gemeenten. Wat een tsjevenstreek”, aldus de Open VLD-burgemeester.

Over lijken gaan

Dat Ieper de nieuwe buslijn mocht voorstellen doet de burgervader helemaal koken van woede. “Er zijn er in Ieper een paar die over lijken gaan als het om de oorlogsherdenking gaat. Er zijn verkiezingen in aantocht zeker? Ze eisen werkelijk alles op voor zichzelf. Er zijn veel andere, kleinere gemeenten in de buurt die ook een oorlogsverleden hebben. We gaan elkaars herdenkingen toch niet beginnen stelen zeker”, aldus nog Sandy Evrard.

(MF)