Merkwaardige vondst uit de Eerste Wereldoorlog in Gistel

© AN
Redactie KW

In een leegstaand pand dat in WO I als paardenstal dienst deed, werd een goed bewaarde Duitse tekst ontdekt. Het gebouw bevindt zich hoek Vaarstraat, Kaaistraat en komt binnenkort onder de sloophamer.

De vondst is uniek: een honderd jaar oude, handgeschilderde tekst die aangebracht is boven de voederbakken van de paarden. De tekst, zonder twijfel door een Duits soldaat geschilderd, luidt als volgt: Ich bin ein armes stummes Tier, kann Freud und Leid dir niemals sagen. Drum findest du den Freund in mir das durch Not und Tod wird tragen. Daher hab ich die eine Bitte: Pfleg mich nach alter Menschen Sitte.

Vrij vertaald: Ik ben een armoedig, stom dier, ik kan vreugde noch leed ooit vertellen. Je vindt in mij de vriend die jou bij nood en dood zal dragen. Ik heb maar dat ene verzoek: verzorg mij op menselijke wijze.

Een merkwaardige tekst, waarbij een soldaat de gedachtegang van een paard probeert te vatten. Zoals bekend waren paarden in WO I buitengewoon belangrijk. Naast 9,5 miljoen soldaten die sneuvelden, stierven er ook ruim 7 miljoen paarden op de slagvelden.

Koen Deman en Chris Vanysacker, amateur archeologen en verzamelaars, kenden al enige tijd het bestaan van dit oorlogsrelict. Zij vonden de eigenaar, Woningbouw Blomme, bereid om het publiek de tekst te komen bekijken. Dat kan volgende zondag, 9 maart tussen 10 en 12 uur en tussen 14 en 17 uur.

(AN)

Meer in Krant van West-Vlaanderen, editie De Zeewacht