Menen, Wervik, Zonnebeke en Ieper belichten rol van Menen- en Ieperstraat in Eerste Wereldoorlog

© Foto LV
Redactie KW

Menen, Wervik, Zonnebeke en Ieper slaan de handen in elkaar om een uniek herdenkingsproject rond de Menenstraat – Ieperstraat te realiseren.

In het stadhuis van Wervik ondertekenden de burgemeesters van Wervik, Menen, Ieper en Zonnebeke maandagavond de engagementsverklaring voor het project ‘Menin Road – Ypernstrasse’. Het project is geïnspireerd op het verhaal van de weg tussen Menen en Ieper (nu de gewestweg N8) tijdens de Eerste Wereldoorlog. Er wordt voor de komende jaren een programma uitgewerkt rond het historisch en artistiek luik. In september 2016 komt er een slotspektakel.

Symbolisch geladen weg

De twintig kilometer lange weg tussen vestingssteden Ieper en Menen vormde vier jaar lang een symbolisch geladen weg. De straat, die haaks op de frontlijn lag, speelde een strategische rol door de vele beken, heuvels en toen nog bosrijke gebieden. De Britten probeerden via die ‘Menin Road’ Menen te bereiken, de Duitsers via de ‘Ypernstrasse’ de Kattenstad. Geen van beide slaagden in hun opzet.

“De weg tussen Menen en Ieper tijdens de Eerste Wereldoorlog en het landschap rond Menen, Geluwe, Kruiseke, Beselare, Geluveld, Zillebeke en Ieper speelden een belangrijke strategische rol, zowel voor de Britten als de Duisters”, zegt burgemeester Youro Casier van Wervik. “Geen van beide troepen bereikten evenwel hun doel: Ieper of Menen.”

Dat verhaal komt volgens de vier overheden veel te weinig aan bod en daarom bundelden ze de krachten, samen met het In Flanders Fields Museum in Ieper en het Memorial Museum Passchendaele 1917 in Zonnebeke. Het project bestaat uit een drieluik. Ten eerste komt er in 2015 een historisch luik met een publicatie. Daarnaast werken de partners ook een artistiek luik uit met merkpunten, bakens en mogelijk applicaties langsheen de huidige N8. En in 2016 volgt een slotspektakel waar de beleving centraal zal staan.

Extra budget op komst?

Momenteel is een budget samengelegd van 72.000 euro, maar de partners hopen bij Gone West, het herdenkingsprogramma van de provincie West-Vlaanderen, en Toerisme Vlaanderen extra subsidies los te weken. Naast een publicatie (2015) komen er een jaar later ook beelden werk en literatuur. “Hiervoor moet de provincie nog een curator aanstellen”, zegt Vincent Verbrugge van de Dienst voor Toerisme in Wervik. “Het aantal kunstenaars staat nog niet vast. Het zal gaan om beroepskunstenaars. Liever kwaliteit dan kwantiteit. Het wordt een openluchttentoonstelling op de weg Ieper-Menen. De kunstwerken moeten merkpunten of bakens langs de weg zijn.”

De weg Ieper-Menen werd aangelegd in 1756 tijdens de Oostenrijkse periode.

(Belga/EDB)