Memorial Museum Passchendaele 1917 wordt autonoom gemeentebedrijf

Redactie KW

Tijdens de laatste raadzitting besliste de gemeenteraad om alle activiteiten van het MMP1917 onder te brengen in een nieuw op te richten AGB dat de naam ‘AGB Memorial Museum Passchendaele 1917’ meekreeg.


Het MMP1917 is een succes en stevent af op 190.000 bezoekers. Het was secretaris Francis Claeys die tekst en uitleg gaf bij afwezigheid van schepen van toerisme Sabine Vanderhaeghen (Inspraak). “We hebben alles goed overwogen en de voordelen wegen zwaarder door dan de nadelen”, klonk het. “Zo zorgt een AGB voor soepelere samenwerkingsverbanden publiek en privaat, voor een vlottere interne besluitvorming de kans om autofinanciering te creëren en de recupereerbaarheid op de btw op de inkomende facturen.

Kostenplaatje goed berekend?

Franky Bryon (SP.A) reageerde : “We zijn fundamenteel niet tegen, maar vooraleer te starten zijn er veel onzekerheden. Zo moet Vlaanderen nog zijn toestemming geven en is er ook geen sociaal overleg gepleegd met het personeel en ook het kostenplaatje is niet goed berekend. Zo wordt geen rekening gehouden met een aan te werven boekhouder en de meerkost voor de gemeentelijke administratie. Verder kan het AGB investeren in onroerend goed. We vragen ons af of het bouwen van een loods in het kasteeldomein nog wel zinvol is aangezien die volgens de voorschriften in 1919 opnieuw moet afgebroken worden.”

“Het financieel plaatje werd bekeken en het bouwen van een loods komt goedkoper uit dan telkens een tent te huren”, verdedigde schepen Johan Demonie. “Met de loods kunnen we ook meer en op een veel waardevoller manier mensen ontvangen.”

Na een schorsing van de gemeenteraad ging de meerderheid niet in op de vraag van de oppositie om de volledige gemeenteraad op te nemen in de raad van bestuur van de AGB. “Met 23 mensen is dit niet werkbaar”, aldus schepen Luk Hoflack (Inspraak). De politiek is in de raad van bestuur vertegenwoordigd door 3 leden van Inspraak, 1 van CD&V en 1 van SP.A.

(NVZ)