Memorial Day in Waregem is voortaan Vlaams erfgoed (en onze kermiscultuur ook)

Redactie KW

Vlaams minister van Cultuur Joke Schauvliege heeft, na gunstig advies van de expertencommissie, de kermiscultuur en de Memorial Day toegevoegd aan de Inventaris Vlaanderen voor Immaterieel Cultureel Erfgoed.

Deze inventaris draagt bij tot de zichtbaarheid en stimuleert het bewust omgaan met en het borgen van immaterieel cultureel erfgoed. De lijst telt nu 40 elementen.

Memorial Day

Op Memorial Day, jaarlijks op de laatste maandag van mei, worden in Waregem, Welkenraedt en Neupré herdenkingen gehouden voor de Amerikaanse soldaten die hier tijdens WO I en WO II sneuvelden. Het gaat om plechtigheden op de drie Amerikaanse militaire begraafplaatsen in België, maar ook om ceremonies bij acht geïsoleerde graven op andere begraafplaatsen en twee huldebrengingen bij Amerikaanse monumenten.

Het Flanders Field American Cemetery in Waregem, dat president Obama eerder dit jaar nog bezocht, is met zijn 368 graven de enige Amerikaanse militaire begraafplaats uit WO I in België. Kort na de Groote Oorlog vond daar de eerste Memorial Day-plechtigheid plaats.

In 1923 werd de Belgische tak van de American Overseas Memorial Day Association (AOMDA) opgericht. In datzelfde jaar ontstond in Waregem het fenomeen van de ‘zingende kinderen’, een traditie waarbij lokale schoolkinderen het Belgisch en het Amerikaans volkslied zingen tijdens de jaarlijkse plechtigheid. Het dossier voor opname van de Memorial Day op de Inventaris voor Immaterieel Cultureel Erfgoed werd ingediend door AOMDA.

Kermiscultuur

Ook ‘onze kermiscultuur’ is voortaan Vlaams erfgoed. “De kermis kent een rijke geschiedenis die terugvoert tot de middeleeuwen. Uit de kermis zijn verschillende zelfstandige attracties voortgekomen zoals de bioscoop, het circus, de dierentuin en het theater”, klinkt het in de mededeling van het kabinet van de minister. “Kermis is een levendige en dynamische traditie. Door de introductie van nieuwe attracties is ze voortdurend in beweging, zodat ze telkens nieuwe generaties aanspreekt.”

Het dossier voor opname van de kermiscultuur op de Inventaris voor Immaterieel Cultureel Erfgoed werd ingediend door de Verdediging der Belgische Foorreizigers vzw.

(FJA)