Meer dan een eeuw oude tekst over het vlas in verzen verteld

Redactie KW

In het buurthuis van de Statiewijk werd 115 jaar na het schrijven van De Vlasgaard (door René De Clercq) het werk tot een verteluurtje herwerkt.

Veel volk donderdagavond om te genieten van deze herwerking. Coördinator Jan Dhaluin: “De Clercq schreef zijn Vlasgaard in 1902. Twee jaar later werd er een operette van gemaakt. Ik werkte twee jaar aan de herwerking tot een verteluurtje over het vlas. Er zijn acht delen: de zaaier, het wieden van het vlas, een meiavond, de zondagachternoen, het feest van Sint-Elooi, het onweer, bij de weefstoel en het slijten van het vlas.”

Een verteller en vier personages maakten van het geheel iets moois. Sober, vol variatie in zegging en de omkadering deden De Vlasgaard op luisterrijke wijze herleven. Vier leden van de toneelgroep Die Ghesellen en een bestuurslid van het René De Clercqgenootschap leverden knap werk.

Er zijn nog opvoeringen op zondag 28 januari om 10.30 uur in het vlasmuseum Texture in Kortrijk en op woensdag 31 januari om 20 uur in het cultureel centrum in Avelgem.

(MV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier