Lijssenthoek in Poperinge wordt wellicht Unesco Werelderfgoed

Redactie KW

De militaire begraafplaats Lijssenthoek in de Boescheepseweg, waar momenteel het erg succesvolle theaterstuk ‘Flanders Fields, Eindbestemming Poperinge’ loopt, komt waarschijnlijk op de lijst van het Unesco Werelderfgoed.

Sinds 2002 bereidt het agentschap Onroerend Erfgoed de mogelijke erkenning van het erfgoed van de Eerste Wereldoorlog als Unesco-Werelderfgoed voor. De lijst met kandidaat-sites is intussen uitgezuiverd tot een selectie van militaire begraafplaatsen en monumenten, waartoe in Poperinge enkel Lijssenthoek Military Cemetery behoort.

Burgemeester Christof Dejaegher (CD&V): “Deze selectie is meer dan terecht, gezien het unieke hospitaalverhaal, de internationale dimensie, de grootte en de architectuur van de begraafplaats, waarvoor wetenschappelijk onderzoek en de toeristische ontsluiting voor een meerwaarde zorgen. De afsluiting van een convenant met alle betrokken partijen, in binnen- en buitenland, zorgt voor een ruim gedragen selectie. Pas in de zomer van 2017 beslist het Werelderfgoedcomité of deze WOI-sites het Unesco-label krijgen.”

Tijdens de gemeenteraad van maandag 1 juni wordt het convenant ter goedkeuring voorgelegd.

(AHP – Foto MD)