Liefhebbers welkom op 'opensleufdagen' na opgravingen Riethove in Oudenburg

14/11/16 om 20:46 - Bijgewerkt om 20:44

Dinsdag 15 en woensdag 16 november worden naast woonzorgcentrum Riethove twee waterputten uit de Romeinse tijd onderzocht.

Liefhebbers welkom op 'opensleufdagen' na opgravingen Riethove in Oudenburg

De opgravingswerken die woensdag ten einde lopen, maken deel uit van het zoeken naar Romeinse restanten in het castellum of nederzetting uit de tweede/derde eeuw na Christus.

"Tijdens de opgravingen op de site van het oude Riethove werden twee waterputten gevonden. Dit is een van de meest spectaculaire zaken die je als archeoloog kan ontdekken, want ze zijn meestal heel goed bewaard gebleven en er kunnen nog voorwerpen in liggen", weet stadsarcheoloog Wouter Dhaeze. "Misschien vinden we nog een derde waterput, maar dan een middeleeuwse."

Naast die waterputten zijn er Romeinse bewoningssporen, afvalkuilen, perceel- en afwateringgreppels gevonden. "En ook een keldertje van 3 meter op 2 meter van het oude Sint-Jansgasthuis dat dateert uit de 13de eeuw. Voor al deze vondsten heeft men zo'n 4 meter diep gegraven", aldus nog Wouter Dhaeze.

De stadsarcheoloog zal dinsdag en woensdag tijdens de opensleufdagen de geïnteresseerden gidsen. "Ik raad aan om regenlaarzen aan te trekken, want op de site is het slijkerig. Ook zullen een regenjas en paraplu geen overbodige luxe zijn."

Alle vondsten worden aan het Romeins Archeologisch Museum geschonken, ook deze die tijdens recente opgravingen in de Weststraat aan de oppervlakte kwamen.

Speciale penning

"Daar zijn Romeinse munten gevonden, middeleeuwse bewoningssporen en, heel speciaal, een penning met Arabische tekens. Daar kennen we nog de herkomst of de betekenis niet van. Onderzoek zal dit hopelijk opleveren", vertelt Wouter Dhaeze nog.

"In de Weststraat hebben we geen tekenen van Romeinse nederzetting gevonden. Wellicht lag de plek net buiten het castellum", denkt Wouter. "In Oudenburg, zeker in de Kapellestraat, liggen nog veel Romeinse restanten diep onder de grond. Toen de bakkerij Surmont werd afgebroken, is daar een tussentoren van het castellum en een Romeinse schat ontdekt. We hebben tot nu nog maar de helft gevonden van wat Oudenburg rijk is."

Wie het onderzoek in de waterputten van dichtbij wil meemaken, is dus op dinsdag en woensdag welkom op de site van het oude Riethove langs de Ettelgemsestraat in Oudenburg. Het stadsbestuur en het OCMW organiseren, in nauwe samenwerking met Monument Vandekerckhove, twee opensleufdagen. Archeologen zullen ter plaatse de opgraving van de Romeinse waterputten toelichten. De rondleidingen starten aan de ingang van het woonzorgcentrum.

In de gebouwen van WZC Riethove wordt een selectie van het vondstenmateriaal getoond. Napraten kan daarna in de cafetaria .

(LIN)

Meer nieuws uit

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!