Lichtfront over 84 km frontlijn met 10.000 deelnemers van Nieuwpoort tot Ploegsteert

Een beeld van hoe het Lichtfront er zal uitzien.
Redactie KW

De menselijke ketting van licht – het zogenoemde Lichtfront- wordt van het najaar dé blikvanger van GoneWest, het cultureel herdenkingsproject van West-Vlaanderen.

Het zijn cijfers om van te duizelen: vanaf halfweg oktober tot het eind van het jaar zijn een honderdtal herdenkingsevenementen gepland in West-Vlaanderen. Het GoneWest-programma voor het eerste herdenkingsjaar begint op 17 oktober met een ongetwijfeld spraakmakend project: het Lichtfront.

8.400 fakkels

Het provinciebestuur is daarvoor op zoek naar 10.000 vrijwilligers om de 8.400 lichtfakkels, gespreid over de frontlijn van 84 km van Nieuwpoort tot Ploegsteert, te dragen. Maar behalve fakkeldragers zal er ook nood zijn aan stewards, parkeerwachters, hoofdvuurplaatsmedewerkers…

Vuurkunstwerken

Langs die frontlijn zal op 9 plaatsen aandacht besteed worden aan historische passages uit de Groote Oorlog. Op die plaatsen worden grote vuurkunstwerken geplaatst. Het zijn het Sluizencomplex en het Albert I-monument in Nieuwpoort, de IJzertoren in Diksmuide, de Drie Grachten in Houthulst,, de Duitse militaire begraafplaats in Langemark-Poelkapelle, Hill 60 in Ieper, Tyne Cot Cemetery in Zonnebeke, de Pool of Peace in Wijtschate, het voetbalveld van Mesen en de Memorial to the Missing in Ploegsteert.

600.000 namen

Het Lichtfront wordt ook live uitgezonden op Canvas. Wim Opbrouck en Piet Chielens verzorgen die uitzending. Tijdens de realisatie van dat Lichtfront op 17 oktober worden op het Albert I-monument in Nieuwpoort, de IJzertoren in Diksmuide en op het Belfort in Ieper de 600.000 namen geprojecteerd van burgers en militairen die het leven lieten in ons land tijdens de oorlog.

Vorig jaar werd het meerjarenproject “GoneWest” voorgesteld, maar het programma heeft nu finaal vorm gekregen. Het wordt een indrukwekkend programma met muziek, theater, beeldende kunst en andere projecten. Van 14 oktober tot eind december zijn tal van culturele evenementen gepland, gespreid over de hele provincie.

Beeldenproject

Ook het beeldenproject van Koen Vanmechelen, “ComingWorldRememberMe” wordt een topper. Daarvoor roepen de organisatoren 600.000 mensen op om een beeldje te maken, dat deel zal uitmaken van een “land art”-installatie in het niemandsland aan de Palingbeek in Ieper. Gedeputeerde Myriam Vanlerberghe kon in primeur melden dat “CWRM” opgenomen is in het reisprogramma van de “Cameron Kids”, de 9.000 schoolkinderen die dankzij de steun van de Britse regering de frontzone kunnen bezoeken.

Evenementen

Andere culturele evenementen zijn er met onder andere Arno en John Cale, Wouter Deprez, Johan Heldenbergh, Annelies Verbeke, Dirk Brossé. De ticketverkoop voor al die evenementen start maandag 28 april.

Ook de komende herdenkingsjaren opent GoneWest elke editie met een openingsevenement waaraan het publiek kan deelnemen.

Het budget voor de eerste editie van GoneWest bedraagt 4,2 miljoen euro. De provincie betaalt daarvan 3,38 miljoen euro. Er is ook 500.000 euro voor de evenementen en 250.000 euro voor het beeldenproject dat via Toerisme Vlaanderen wordt ter beschikking gesteld.