Lichtfront in beeld: stille gedachten aan vrede in Mesen

Redactie KW

Het laatste Vlaamse beeld blijft altijd hangen. Dat was nu ook niet anders, want ze waren met net geen 800 fakkeldragers die voor de stad eer betoonden aan de gesneuvelden.

Burgemeester Sandy Evrard was geflankeerd door gedeputeerde Dirk De Fauw en gewezen gedeputeerde Patrick Vangheluwe in het gezelschap van zijn schepenen en de ambassadeur van Nieuw-Zeeland Paula Wilson. Ze gingen te voet naar het Vredespark en het veld er achter om met vuur het ‘kerstbestand’ te zien.


De evocatie was bijzonder pakkend en verschillende mensen pinkten een traantje weg voor het stille spektakel gebracht door de wielerclub De Bosklappers uit Mesen samen met De Vuurmakers uit Gent.

Lichtfront in beeld: stille gedachten aan vrede in Mesen


Lichtfront in beeld: stille gedachten aan vrede in Mesen


De vele toeschouwers konden meemaken dat vanuit beide stellingen de soldaten zich opwarmden aan hetzelfde vuur na het geven van een kameraadschappelijke handdruk tot de bommen terug een einde maakten een wellicht vredevol einde van de oorlog. De vuur-perpetuums wilden met hun wilde draaibewegingen nadien het zinloze geweld van de oorlog uitbeelden en iedereen ging allicht in stille verzonken gedachten huiswaarts met in het achterhoofd: “Nooit meer oorlog”.

(ZB-foto’s ZB)