Lichtfront in beeld: motards in Langemark

Redactie KW

Anderhalf jaar geleden probeerde Stefaan Huyghe honderd vrienden-motards wakker te maken om deel te nemen aan de 84 km lange lichtlijn van ‘Lichtfront’ en een fakkel te dragen tijdens dat evenement.

“Mijn vriend Jo Lottegier van de Langemark-Poelkapelse toeristische dienst hielp mee aan de organisatie van Lichtfront. Beiden dragen we interesse voor het oorlogsverleden en hij had 1.300 mensen nodig om een deel van de Lichtfront-lijn te bemannen. Ik deed een oproep via internet, Facebook en Twitter en… de antwoorden stroomden binnen. Toen dacht ik ook aan de vrienden van onze Passendaalse motorclub ‘De groene gifkikker’ en ook uit deze hoek vielen de kandidaat deelnemers binnen. Toen de teller op 256 stond, moesten we stoppen om in orde te blijven met de door de provincie aangegane verzekering” vertelt Stefaan Huyghe.

Stefaan Huyghe, samen met organisator Jo Lottegier van de toeristische dienst en kompanen Jan Vens, Sander Breyne en Franky Dekien. (Foto RB)

“Elke dag kreeg ik nog telefoontjes van motorrijders die wilden meewerken, maar ik moest echt mensen weigeren. Honderd jaar geleden deed de motor zijn intrede via WO I. Er zijn heel wat ex-militairen bij die zelf een motorclub hebben, waaronder ook veertig Britse en Franse oorlogsveteranen en zelfs een Vietnamveteraan. Ook vele Nederlanders tekenen present en een Duitse dame. Vooral het feit dat wij aan de plek gingen staan waar de eerste gasaanvallen werden uitgevoerd, sprak veel motorrijders aan,” weet Stefaan te vertellen.

In de aanloop naar Lichtfront startten de motorrijders om 12.30 uur in Passendale en toerden ze langs enkele minder bekende begraafplaatsen en monumenten. Voor de start van de lichtlijn vertrokken de 256 motards vanuit Sint-Juliaan naar Bikschote waar ze na een tocht van 60 km vanaf 18 uur de straten palend aan de molen bemanden. “We kregen daar twee locaties waar we met de motor ter plaatse bleven” stelt Stefaan.

Lichtfront in beeld: motards in Langemark

Wesley Mahieu, Filip Martin – de schoonbroer van de overleden medeorganisator Danny Dick, zijn echtgenote Kathleen Dick, de zus van Danny en zijn moeder Marie-Louise Versavel doen mee als eerbetoon voor Danny. ‘Ik rijd ook met de motor van Danny en zal aan de molen een foto neerleggen ales herdenking aan Danny”, vertelt Filip. (Foto RB)

Zijn fakkel plaatste hij bij de foto van een goede vriend en collega Danny Dick. “Danny en ikzelf zijn samen gestart met het opzetten van dit evenement. Maar in november 2013 ging Danny plots van ons heen. Met de vrienden, die samen een laatste rit met hem reden, droegen we deze rit aan hem op als laatste eerbetoon,” stelt Stefaan.

(RB-foto’s RB)

Lichtfront in beeld: motards in Langemark