Lichtfront in beeld: de IJzertoren in Diksmuide

Redactie KW

In Diksmuide was de IJzertoren een van de sleutelplaatsen langsheen het Lichtfront.

Foto TVDW

Verschillende prominenten ontstaken er een fakkel aan de fakkellinie en begaven zich via de verlichte Paxpoort naar een vuurschaal om letterlijk het vuur aan de lont van het vuurkunstwerk te steken. Onder hen de ambassadeurs van Frankrijk en Senegal, Vlaams vice-minister-president Annemie Turtelboom, gedeputeerde voor Toerisme Franky De Block en Diksmuids burgemeester Lies Laridon. Via twee lonten liep het vuur naar twee houten sculpturen, die met veel Bengaals vuur uiteindelijk het metalen ‘De Soldaat’ van Patrick Steen onthulden.

Lichtfront in beeld: de IJzertoren in Diksmuide

Foto Twitter/Kelly Francois

VRT-oorlogscorrespondent Rudi Vranckx las twee teksten voor: eerst een brief uit 1914 van brancardier Lode Van Eyck aan zijn broer, waarin oorlog ‘de kolossaalste dwaasheid’ wordt genoemd. Hij vertelt over de wanhoop die zich meester maakt van gewonde soldaten.

Lichtfront in beeld: de IJzertoren in Diksmuide

Foto Twitter/Luc Abbeloos

“Waarom blijft de wereld aan de kant staan?”

98 jaar later beschreef de in 2012 gedode oorlogsjournaliste Marie Colvin de schokkende beelden die ze zag in de Syrische stad Homs tijdens de oorlog daar. Ze schreef over vrouwen die in kelders schuilen voor de bombardementen en baby’s die na een lange doodsstrijd sterven aan schotwonden. Haar getuigenis besloot ze met de hartenkreet: ‘Waarom blijft de wereld aan de kant staan?’

Tijdens het spektakel wordt op de IJzertoren de namenlijst geprojecteerd van alle gesneuvelden die tijdens de Eerste Wereldoorlog op Belgische bodem vielen. Dat zal nog duren tot middernacht.

(TVDW)