Liberaal Fonds lanceert boek over eigen geschiedenis

Roland Rigole, Willem Libert, Jacques Laverge en Peter Laroy. © JVGK
Axel Vandenheede

Wie meer wil weten over de geschiedenis van het liberalisme in de Kortrijkse regio, kan vanaf nu terecht bij het Liberaal Fonds André Kempinaire. “In ‘Het Blauwe Verhaal’ is de brede historie neergeschreven”, aldus Jacques Laverge. “Het is dus veel meer dan een politiek boek.”

Het Liberaal Fonds André Kempinaire stelt zich tot doel om de filosofie achter het liberalisme te verspreiden. Zowel op politiek, sociaal als economisch vlak, benadrukt voorzitter Jacques Laverge. “In het verleden organiseerden we al schoolwedstrijden”, vertelt de 78-jarige Kortrijkzaan. Een aantal jaar geleden rees dan het idee om de geschiedenis van de liberale beweging van het arrondissement Kortrijk te bundelen in een boek. We spraken daarvoor historicus Stéphane Van Laere.”

“Niemand van ons dacht toen dat we zoveel informatie zouden kunnen verzamelen”, pikt Willem Libert (78, Harelbeke) in. “We konden bronnen raadplegen in bijvoorbeeld het Rijksarchief, maar een aantal mensen stelde ook hun persoonlijk archief open.”

Met vele pakken materiaal ging Stéphane Van Laere aan de slag. Het werd dan ook een lijvig boek. “Te lijvig”, stellen Jacques en Willem. “Het boek was aanvankelijk vijfmaal zo dik. We wilden bovendien dat het boek gestoffeerd werd met veel afbeeldingen. Uiteindelijk hebben we het Liberaal Archief aangesproken om verder te werken op die eerste versie van Stéphane, die we wel uitdrukkelijk willen bedanken voor zijn werk.”

film ‘daens’

Directeur Peter Laroy en zijn team herwerkten het boek. “We opteerden ervoor om het boek terug te brengen van 600 pagina’s naar 230 pagina’s en het ook in twee te delen: het eerste stuk werd tekst, het tweede deel een resem afbeeldingen. Het interessante is dat als je het fotomateriaal bekijkt en de bijschriften leest, je in grote lijnen ook het hele verhaal meekrijgt. Wie meer info wil, kan er dan altijd de tekst op naslaan.”

“We herleidden het boek van 600 naar 230 bladzijden” – Peter Laroy

“Wat mij bij die herwerking is opgevallen, is dat het liberalisme in Zuid-West-Vlaanderen enorm heeft gebloeid tussen 1830 en 1977, de tijdspanne die in het boek aan bod komt. Je hoort wel eens dat iedereen in deze streek katholiek is, maar het liberalisme leeft hier ook. Een heel sterk sociaal liberalisme zelfs.”

Jacques kan dit enkel beamen. “Het waren de liberalen die de eerste mutualiteit begonnen: de Broederlijke Weldadigheid. Achter deze organisatie zaten mensen uit het bedrijfsleven, de advocatuur… De liberalen startten ook het eerste syndicaat op. Velen denken dat de socialisten dat deden, maar dat klopt niet. (korte stilte) Denk ook maar eens aan de film ‘Daens’. Het ging om een strijd tussen liberalen en katholieken, waarbij de eerstgenoemden de werknemers méér wilden betalen, maar teruggefloten werden.”

Opvallend in het boek is dat de laatste 40 jaar niet aan bod komt in het boek. “Een bewuste keuze”, besluit Jacques. “We stopten na 1976 omdat de gemeentefusies dan doorgevoerd werden. Alles wat daarna is gebeurd, is moderne geschiedenis. Al komt een aantal recente items aan bod in het tweede deel van het boek.”

info: ‘Het Blauwe Verhaal’ telt 230 pagina’s en kost 50 euro.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier