Leopold II historisch 'op zijn plaats' gezet in Oostende

12/09/16 om 11:56 - Bijgewerkt om 11:56

Ter gelegenheid van Open monumentendag kreeg het ruiterstandbeeld van Leopold II op de dijk in Oostende, na jaren van contesterende actie, een nieuw historisch meer correct infobordje.

Leopold II historisch 'op zijn plaats' gezet in Oostende

Het monument uit 1931 dat de 'weldaden' van Leopold II in Congo verheerlijkt, was in de voorbije jaren vaker het doelwit van acties van de De Stoeten Ostendenoare die o.a. een hand van een Congolees binnen de beeldengroep afzaagde: een duidelijke verwijzing naar de gewoonte om handen van zwarten die niet hard genoeg werkten op de rubberplantages af te hakken.

Een tekstfragment op het nieuwe infobord verwijst nu duidelijker naar die minder fraaie episode van de koninklijke koloniale politiek: Niet alleen de koloniale symboliek van het monument, maar ook de effectief gevoerde koloniale politiek roept tot op vandaag grote controverse op; Getuige daarvan is de in 2004 afgehakte hand van één van de koloniale bevrijde slaven. Meteen is Oostende de derde stad waar een standbeeld van deze koning een historisch correcter infobord krijgt.

(ML)

Meer nieuws uit

Lees meer over:

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!