Leopold I in De Panne heeft zijn zwaard terug

Redactie KW

Begin 2011 werd het zwaard van het standbeeld van koning Leopold I op de Leopold I-Esplanade in De Panne tijdens een protestactie afgezaagd.

Het vandalisme werd op 23 maart 2011 in een e-mail aan de VTM-nieuwsredactie opgeëist door een groepering die opkwam voor de rechten van illegalen die de situatie van mensen zonder papieren onder de aandacht wilde brengen. De actie was symbolisch, want volgens hen was Leopold I in 1831 ook als illegaal het land binnengekomen en met open armen onthaald.

Op zondag 16 oktober kreeg het beeld een nieuw zwaard dat werd vervaardigd door de bekende kunstenares Monique Mol uit Beauvoorde die jarenlang in De Panne woonde. Haar vaste Nederlandse bronsgieter Hans Steylaert uit Waardenburg zorgde voor de bevestiging van het zwaard. Het betreft een investering van ? 3.000.Het standbeeld van koning Leopold I is nu dus weer in vol ornaat te bewonderen op de Leopold I-Esplanade van De Panne.

Aankomst in België

Het Leopold I-monument werd opgericht in 1958 naar een ontwerp van kunstenaar René Cliquet en architect Victor Martiny en door toedoen van het ‘Nationaal Comité van het Monument Leopold I te De Panne. Op 5 oktober 1958 werd het monument ingehuldigd door burgemeester Gevaert in aanwezigheid van koning Boudewijn en premier Gaston Eyskens. Het monument kwam er om te herdenken dat het net op deze plaats was dat de eerste koning der Belgen op 17 juli 1831 ons land binnen kwam om vier dagen later, op 21 juli 1831, de troon te bestijgen van de nieuwe onafhankelijke staat België.

Het is inderdaad in De Panne dat de toenmalige prins Leopold van Saksen-Coburg-Gotha op 17 juli 1831 de onafhankelijk geworden staat België binnenkwam. Begeleid door een eskadron van de Franse cavalerie reed hij vanuit Dunkerque (F) over het strand naar De Panne. Aan de grens wachtten de minister van Binnenlandse Zaken de Sauvage en de generaals Chastelain, comte d’Haene en baron d’Hoogvorst de nieuwe koning op. Burgemeester Ryckeboer van het toen nog onafhankelijke Adinkerke vertegenwoordigde de plaatselijke bevolking. De Panne zelf was toen slechts een gehucht, ressorterend onder Adinkerke.

(MVDP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier