Leerlingen en ouders herdenken slachtoffers wereldoorlogen in Bissegem

Redactie KW

Op donderdag 6 november was er op het kerkhof van Bissegem een oorlogsherdenking.


Zowel de oudstrijders en slachtoffers van de eerste als van de tweede wereldoorlog in Bissegem werden herdacht. Juf Greet Vandersteene werkte hiervoor samen met W.A.R.

‘s Namiddags vertrok een stoet met trommelaar en jeep, mensen van W.A.R. en de kinderen van de derde leerjaren van juf Greet Vandersteene en juf Ingrid Devos. Ouders en grootouders van de kinderen waren ook van de partij. Verschillende Bissegemnaren en familieleden van slachtoffers en oud-strijders volgden of wachtten de stoet aan het kerkhof op.

Leerlingen en ouders herdenken slachtoffers wereldoorlogen in Bissegem


Op het kerkhof werd er hulde gebracht aan de slachtoffers en oudstrijders. Schepen Catherine Waelkens legde een krans neer in naam van stad Kortrijk. Er werd geluisterd naar Te Velde, The Last Post en de Brabançonne.

Daarna wandelden de kinderen doorheen alle parken van het kerkhof en legden ze kransen neer. Eerst bezochten ze de graven van oudstrijders en daarna van slachtoffers. “Vooral tijdens de tweede wereldoorlog vielen verschillende burgerslachtoffers in Bissegem. Soms werden hele gezinnen weggerukt. Dit was vooral het geval met de bombardementen van 21 juli 1944”, vertelt Greet Vandersteene, die toen ook haar grootvader verloor.

Er werd geëindigd in park C, waar Engelse soldaten begraven liggen. De kinderen legden bij die graven een tekening met poppies voor de grafzerken. De slachtoffers werden geëerd door het afvuren van ere-salvo’s.

(EDB – foto’s LOH)