Ledegem bijt spits af bij beeldjesproject rond 100 jaar Grote Oorlog

Redactie KW

Het project Coming World-Remember Me, in het kader van het provinciale herdenkingsprogramma Gone West, wil 600.000 beeldjes in klei, één voor elke oorlogsslachtoffer in ons land, laten vervaardigen en bakken. Om deze dan in het voorjaar van 2018 te groeperen in het domein Palingbeek nabij Ieper.

Van 13 tot 19 oktober brengen de Heemkring en Davidsfonds Ledegem een reeks activiteiten rond de herdenking van Schuwe Maandag, dag waarop in Ledegem op maandag19 oktober 1914 17 burgers vermoord werden op de Boonhoek.

Naast de vele zaken zoals een tentoonstelling, een inhuldiging van een monument, een herdenkingsmoment met het Leinster Regiment en een vertelconcert ‘Bericht aan de bevolking’ met Kotjesvolk, engageert de werkgroep zich om in deze week 800 beeldjes te laten maken met de steun van de volledige bevolking van Ledegem.

Waregem volgt

Hierbij is Ledegem de eerste gemeente die aan dit project deelneemt. Het is de bedoeling dat dit zou plaatsvinden in acht gemeenten, twee per oorlogsjaar. In november zal er in Waregem de tweede beurt voor dit jaar georganiseerd worden.

Men kan deelnemen aan dit project door een peter- of meterschap te aanvaarden voor 5 euro per beeldje. De beeldjespers maakt een soort treurende mens, en zal tijdens de week van 13 tot 19 oktober in Ledegem aanwezig zijn. De beeldjes worden geperst in een symbolische mengeling van West-Vlaamse en Duitse klei.

(LDE)

Meer info : www.davidsfonds-ledegem.be

Lees hierover ook in Krant van West-Vlaanderen, De Weekbode edities Roeselare en Izegem.