Kunstwerk legt banden tussen Zedelgem en Letland vast

28/04/17 om 15:24 - Bijgewerkt om 15:22

Het kunstwerk komt op het 'Brivibaplein', in de nieuwe wijk achter de Groenestraat en de Loppemsestraat bij het centrum van Zedelgem Dorp.

Kunstwerk legt banden tussen Zedelgem en Letland vast

Tussen februari 1945 en september 1946 verbleven naar schatting 80.000 tot 125.000 krijgsgevangenen in het Britse kamp in het voormalige munitiedepot in Vloethemveld. In één van de kampen zaten 12.000 Letten, die samen met de Duitsers tegen de Russen hadden gevochten.

"Na de oorlog verspreidden ze zich over de hele wereld, maar de onderlinge verbondenheid bleef. Zedelgem heeft in Letland nog altijd een grote betekenis. Een kunstwerk moet de blijvende band tussen Zedelgem en Letland vastleggen", aldus schepen Patrick Arnou, samen met ex-gemeenteraadslid Pol Denys de bezielende kracht achter de samenwerking.

Het kunstwerk op het Brivibaplein (briviba is Lets voor vrijheid) moet er staan tegen november 2018, dan viert Letland 100 jaar onafhankelijkheid.

(DL)

Meer nieuws uit

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!