Kunstenaar Rik Ryon publiceert Hartslagen 14-18

Rik Ryon is gefascineerd door mensen en oorlog. Hij laat dat zien in zijn kunstwerken en nu ook in een boekje met aforismen rond WO I. (Foto MD)
Redactie KW

Kunstenaar Rik Ryon, die al jaren werken maakt rond het oorlogsverleden, brengt nu het boekje Hartslagen uit met aforismen rond de Eerste Wereldoorlog.

Een aforisme is een korte, bondige uitspraak die vaak niet meer dan een regel lang is. Aforismen zijn vaak grappig, paradoxaal of absurd, en ze bevatten vaak een boodschap van wijsheid. Kunstenaar Rik Ryon bracht onlangs het boekje Hartslagen 14-18 uit, met daarin 100 aforismen die verwijzen naar de Eerste Wereldoorlog.

Voor Rik Ryon betekenen zijn aforismen vooral kattenbelletjes, woordspelingen, pittige gezegden en zeker ook doordenkers. “Ik ben eigenlijk al veertig jaar bezig met dergelijke gezegden. Door de jaren heen heb ik zeker al 1.200 aforismen opgeschreven. Het gaat dan over dingen die ik hoor of zelf ervaar.”

“Wanneer ik alleen aan het werk ben in mijn atelier, heb ik veel tijd om na te denken. Wanneer ik iets meemaak, zie of aanvoel, schrijf ik dat onmiddellijk op. Daarom heb ik altijd een pen bij me. Heb ik niet meteen een blaadje papier bij de hand, dan krabbel ik het vlug op mijn hand”, lacht Rik.

(PC)

Meer in Krant van West-Vlaanderen, editie Het Wekelijks Nieuws West