Kostbare boeken onder de hamer in stadhuis Damme

Speciaal voor Damme Boekendorp verhuisde de veiling naar het stadhuis. © PDV
Redactie KW

In het Stadhuis van Damme organiseerde antiquariaat Van De Wiele gisteren een veiling van bijna vijfhonderd waardevolle boeken, prenten en kaarten. Dit in het kader van 20 jaar Damme Boekendorp. Vooral de verkoop van een volledige collectie rond Tijl Uilenspiegel genoot veel interesse.

Antiquariaat Marc Van De Wiele organiseert zijn veilingen normaal gezien in de eigen verkoopzaal in Brugge maar dit weekend verhuisden ze naar het Stadhuis van Damme. Reden voor de tijdelijke verhuis is te vinden in het twintigjarig bestaan van Damme Boekendorp. Het stadsbestuur van Damme had Van De Wiele gevraagd om voor deze gelegenheid een boekenveiling te organiseren. Naast vele andere waardevolle boeken, prenten, schriften en kaarten werd de volledige collectie van een Tijl Uilenspiegel verzamelaar geveild. Zoals bekend spelen de avonturen van Tijl en zijn gevolg zich voor een groot stuk af in Damme.

Ruim 2.000 euro

De schepenkamer van het Stadhuis liep dan ook goed vol voor deze opmerkelijke veiling waarbij stukken van vaak wel enkele honderden jaren oud onder de hamer gingen. Gezien er maar liefst 470 stukken werden geveild hield veilingmeester Marc Van De Wiele er een stevig tempo op na. Geïnteresseerden konden de collectie dan ook al op voorhand bekijken op de kijkdagen in het stadhuis en via de website van Van De Wiele. Er was ook heel wat buitenlandse interesse voor de veiling. Medewerkers van het veilinghuis gaven ook telefonisch en via internet biedingen door.

De antieke Tijl Uilenspiegel-uitgave haalde heel wat geld op.
De antieke Tijl Uilenspiegel-uitgave haalde heel wat geld op.© PDV

De veiling werd thematisch opgebouwd rond thema’s als lokale geschiedenis, wereldoorlogen, strips, kunstboeken, literatuur, grafiek, kaarten en geneeskunde. En dan was er natuurlijk de collectie stukken over Tijl Uilenspiegel die door een anonieme verzamelaar uit Brugge werd aangeboden. Een uitgave van het bekende verhaal van Charles Decoster over Tijl Uilenspiegel, uit 1861 werd verkocht voor maar liefst 2.400 euro, een stuk hoger dan de ingeschatte prijs. Niet alleen de boeken over de figuur Tijl Uilenspiegel maar ook de prentkaarten en illustraties, van onder meer Rops, genoten heel wat aandacht. Nog in het kader van 20 jaar Damme Boekendorp vindt een vierdaagse verjaardagsboekenmarkt plaats van donderdag 25 tot en met zondag 28 mei.

(PDV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier