Kortverhaal van Michael Morpurgo herdenkt Slag om Passendale

11/07/17 om 14:46 - Bijgewerkt om 14:45

Naar aanleiding van de herdenking van de Derde Slag om Ieper, ook bekend als de Slag bij Passendale, heeft de Brit Michael Morpurgo een exclusief kortverhaal geschreven. Dat kondigt Brits Minister van Cultuur Karen Bradley aan. Op 30 juli wordt het verhaal voorgesteld bij de honderdste verjaardag van de slag uit de Eerste Wereldoorlog.

Kortverhaal van Michael Morpurgo herdenkt Slag om Passendale

Michael Morpurgo © Chiswik Book Festival

De herdenking zal ook fragmenten bevatten van The Wipers Times, de theatervoorstelling van Ian Hislop en Nick Newman die gebaseerd is op de satirische loopgravenkrant door Britse soldaten. Afbeeldingen uit de Eerste Wereldoorlog zullen in Ieper op de Lakenhalle geprojecteerd worden. Verhalen van soldaten, verpleegsters en geliefden zullen voorgelezen worden.

Tyne Cot

Delen

Vrijheid is niet zo vanzelfsprekend

De Britse Minister van Cultuur hamert op het belang van de herdenking. "Deze slag is een synoniem geworden van de verschrikkelijke omstandigheden in de loopgraven en van de zinloosheid van de oorlog." Auteur Michael Morpurgo, bekend van War Horse, wil met zijn verhaal jongeren bewust maken van de geschiedenis. "We zijn geneigd om onze rechten en vrijheden als vanzelfsprekend te beschouwen. Het is gemakkelijk om te vergeten dat al diegenen die voor ons kwamen, vochten en stierven om de vrijheden te beschermen waarvan we vandaag genieten."

Op maandag 31 juli zullen duizenden afstammelingen van de gesneuvelden aanwezig zijn voor een herdenkingsceremonie op Tyne Cot Cemetery, waar 12.000 oorlogsslachtoffers begraven zijn. Ook daar zullen brieven en dagboeken over de Slag om Passendale voorgelezen worden.

(Belga)

Meer nieuws uit

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!