Kortrijk vroeger en nu: de Sint-Janskerk

© JVGK
Redactie KW

Eerst wou men de kerk toewijden aan Onze-Lieve-Vrouw van Groeninge, maar omdat er in Kortrijk al zo’n kerk bestond, koos men voor Sint-Jan-de-Doper ter herinnering aan een verdwenen kapel in Kortrijk.

In 1906 werd de parochie Sint-Jan Baptist gesticht in de wijk Sint-Jan. De Sint-Janskerk of Sint-Jan-de-Doperkerk, naar een ontwerp van architect Jules Coomans, werd in 1909 gebouwd op initiatief van het Groeningecomité. Zij wilden een nieuwe kerk op het slagveld van de Guldensporenslag, waarop een stadsuitbreiding was gepland. Eerst wou men de kerk toewijden aan Onze-Lieve-Vrouw van Groeninge, maar omdat er in Kortrijk al een O. L. V.-kerk bestond, koos men voor Sint-Jan-de-Doper (Sint-Jan Baptist) ter herinnering aan een verdwenen kapel in Kortrijk. Op 29 oktober 1911 werd de kerk plechtig in gebruik genomen.

Kortrijk vroeger en nu: de Sint-Janskerk
© JVGK

De wijk was hoofdzakelijk bedoeld voor de meer gegoede Kortrijkzaan. Zo woonden er op Sint-Jan vroeger veelal leidinggevende personen uit bedrijven of administratie. Hierdoor verschenen er statige herenhuizen langsheen de brede lanen. Bovendien lieten enkele rijke industriëlen er ook herenhuizen in de Art Nouveau- en Art deco-stijl optrekken.

Aan de noordkant van het Sint-Jansplein lag het buitengoed van Bruneel de Montpellier. In de tuin werd in 1896 door de dokters Lauwers, Roose en Depla het Sint-Antoniusziekenhuis opgericht. In de tuin van dit domein ligt een vijvertje, een van de laatste overblijfsels van de historische Groeningebeek. Nu is de buurt een multiculturele en kunstbuurt geworden.

St Janskerk