Kortrijk vroeger en nu: de Korte Steenstraat

Zicht op de Shoppingstreet na de heraanleg tot verkeersvrije straat in 1962. © Beeldbank Kortrijk
Redactie KW

De naam ‘Corte Steenstraete’ dook voor het eerst op in 1416. Iets meer dan 545 jaar later werd de straat wereldberoemd in Vlaanderen als de allereerste echte ‘shopping street’.

De Korte Steenstraat is een van de oudst bekende straten van de stad. Aanvankelijk had ze samen met de Lange Steenstraat één gemeenschappelijke naam: simpelweg Steenstraat. De naam Corte Steenstraete komt voor het eerst voor in 1416 en net als de Lange Steenstraat was het altijd een drukke winkelstraat. Zo waren er tussen 1930 en 1980 al zes kledingwinkels en vijf schoenwinkels.

De straat loopt van de Sint-Maartenskerkstraat en eindigt in de Lange Steenstraat. In 1962 werd de Korte Steenstraat omgevormd tot de eerste verkeersvrije winkelstraat van België. Ze werd zelfs tot shopping street gedoopt. Die wijziging werd in eerste instantie door de meeste handelaars niet meteen vreugdevol onthaal. Niet veel later werden ook de nabijgelegen straten, zoals de Lange Steenstraat, de Grijze Zusterstraat, Lekkerbeetstraat, Sionstraat, de Grote Kring, de Sint-Jansstraat en de Wijngaardstraat autovrij gemaakt. Vandaag, bijna 50 jaar later, blijkt die keuze echter een groot succes voor de binnenstad. Het winkelwandelgebied is uitgegroeid tot een van de troeven van de stad.

De Korte Steenstraat, anno 2017.
De Korte Steenstraat, anno 2017.© JVGK

Jaarlijkse wordt er in de Korte Steenstraat, Lange Steenstraat, Vlasmarkt, Wijngaardstraat, Sint-Jansstraat en Voorstraat tijdens het eerste weekend van september een grote braderie georganiseerd. De eerste editie dateert van 1933, sinds 2007 is er naast de septemberbraderie ook eentje in de zomer, eind juni.