Koning Filip komt op 24 mei naar Kuurne

Redactie KW

Op dinsdag 24 mei wordt de Leieslag herdacht in Kuurne. Een jaarlijks eerbetoon, dat dit jaar aan de zeventigste editie toe is. Ter gelegenheid daarvan komt ook Koning Filip zelf langs.

Op de verjaardag van de gevechten tussen het Belgisch leger en de oprukkende Duitsers in 1940 wordt de Leieslag plechtig herdacht aan het monument in Kuurne. Het is meteen de zeventigste herdenking van de slag, die nu al 76 jaar geleden in Kuurne aan 106 Belgische soldaten het leven kostte. Vooral het twaalfde linieregiment, maar ook de Grenswielrijders betaalden een hoge tol bij de Duitse doorbraak over de Leie. Naast de gesneuvelden waren er nog 500 gewonden. Er vielen ook verschillende burgerlijke slachtoffers bij de bevolking en de vluchtelingen. Honderden woningen en tientallen vlasbedrijven waren uitgebrand of zwaar beschadigd na de gevechten.

De koning bezoekt op dinsdag 24 mei eerst het recent vernieuwde gemeentehuis en de schuifwand met de familienaam van alle inwoners. Daarna legt hij een bloemenkrans neer bij het Leiemonument aan de monding van de Heulebeek. 147 lagere schoolkinderen zingen een vredeslied en plaatsen een houten kruis voor elke overleden soldaat.

(JPDK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier