Koning Albert I-monument in Nieuwpoort krijgt ruim 1,7 miljoen euro Vlaamse steun

Redactie KW

De restauratie van het monument is nodig voor de herbestemming van de kelderverdieping tot een bezoekerscentrum over de Groote Oorlog.

Vlaams minister Geert Bourgeois kent een restauratiepremie van 1.773.804,12 euro toe voor de restauratie. De bouw van het bezoekerscentrum onder het monument is één van de vijf strategische projecten die als hefboom dienen om zichtbaarheid te geven aan de herdenking van ‘100 jaar Groote Oorlog’. In de kelderruimte van het monument wordt het bezoekerscentrum en een tentoonstellingsruimte ingericht. Bovengronds komt een sober toegangsgebouw om geen afbreuk te doen aan het monument zelf.

Het monument zelf wordt gerestaureerd en de omgeving wordt opnieuw aangelegd. De restauratiewerken omvatten, onder meer, een betonrenovatie van de kelderverdieping, het herstel van het baksteenmetselwerk en de dakdichting van de kelder.

Het monument werd in 1937 opgericht als een hulde aan alle frontsoldaten en hun aanvoerder Albert I. De plaats van het monument symboliseert de belangrijke rol die het sluizencomplex “De Ganzenpoot” gespeeld heeft tijdens WOI. Van hieruit werd de IJzervlakte onder water gezet. Het gedenkteken werd in 1999 als monument beschermd.