Koksijde brengt hulde aan Canadese soldaat die sneuvelde bij de bevrijding

Redactie KW

Ter gelegenheid van de opening van de kermis in Sint-Idesbald werd hulde gebracht aan de Canadese soldaat Charles Richards, die op 9 september 1944 bij de bevrijding sneuvelde.

Charles Richards stierf in Sint-Idesbald nadat hij tijdens de bevrijding in de Zeelaan in De Panne zwaar gewond raakte door een granaatscherf afgevuurd door de Duitsers, die vanuit Duinkerke De Panne beschoten. Hij werd in allerijl voor verzorging naar Sint-Idesbald gebracht, waar hij in de armen van een kloosterzuster stierf.

De herdenkingsplechtigheid startte met een dienst in de Sint-Idesbalduskerk en werd gevolgd door een bloemenhulde aan de gedenkplaat voor de Tweede Wereldoorlog. Op een van de platen naast die van Charles Richards staan de namen van enkele politiek gevangenen gestorven voor het vaderland: majoor François Dhooghe, Henri Christiaens en Marcel Deman. De opening van de kermisdagen werd vervolgd met een optocht met de Gemeentelijke Harmonie en de vertegenwoordigers van de vaderlandslievende verenigingen met hun vaandels door de Strandlaan tot op de Zeedijk ter hoogte van het Georges Grardplein, en een slotdefilé. De plechtigheid werd afgesloten met een muziekje, een natje en een droogje.

(EDK – foto EDK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier