Knappe tentoonstelling in Poperinge over spoorverkeer in Eerste Wereldoorlog

Redactie KW

Nog tot 5 september volgend jaar loopt in de Gasthuiskapel in Poperinge de expo ‘Groote Beweging, spoorverkeer en andere trafiek in Poperinge 1914-1918’.


Voor Poperinge is dat het eerste officiële evenement ter herdenking van de Eerste Wereldoorlog. Het is een levendige voorstelling van het treingebeuren tijdens de Eerste Wereldoorlog. Het diorama is ondergebracht in een black box. De maquette is maar liefst zeven meter lang. Zevenhonderd figurines worden in een historische setting geplaatst. Treinen rijden af en aan. Bijzonder is de dag- en nachtsimulatie. Een team van modelbouwers (MSC Pacific uit Wervik) heeft anderhalf jaar gewerkt aan dit project.

Londense dubbeldekkers te zien

Het London Transport Museum bracht enkele bussen uit die periode mee. Daarin wordt de rol van de omnibus tijdens WO I uit de doeken gedaan. Toen werden meer dan duizend van deze Londense dubbeldekkers overgebracht naar het front. Reclamepanelen werden afgehaald, ruiten verwijderd en de typische rode kleur overschilderd. De bussen werden ingezet voor het vervoer van troepen en materiaal. De tentoonstelling is telkens te bezoeken van 13 tot 18 uur, volwassenen betalen 3 euro.

Knappe tentoonstelling in Poperinge over spoorverkeer in Eerste Wereldoorlog


Een ander luik binnen ‘Groote Beweging’ is de openluchtexpo. Met een mobiele applicatie trek je het landschap in. Op verschillende plaatsen staan ‘blended photos’ opgesteld. Het zijn archiefbeelden die verweven werden met hedendaagse foto’s. De applicatie zoomt in op het beeld en levert historische weetjes en media aan. Meer info: www.poperinge14-18.be.

(AHP- Foto’s MD)