Klijtberg in Rollegem onthult zijn oude geheimen

Op de expo zullen verschillende archeologische vondsten te zien zijn. (GF)
Redactie KW

Bouwmaterialenproducent Wienerberger houdt op de Klijtberg een opendeurdag voor de buurtbewoners en geïnteresseerden. Onder andere verschillende archeologische vondsten zullen er te zien zijn.

Op zaterdag 20 oktober is iedereen welkom van 9 uur tot 17 uur voor een expo op de Klijtberg in Rollegem. Deze is bereikbaar via de Rollegemseweg. “We mikken vooral naar het lokale publiek”, stelt Michaël Maertens, die bij Wienerberger verantwoordelijk is voor alles wat ‘pannen’ aangaat. “Sinds 1977 is de Klijtberg in het gewestplan ingekleurd als kleiontginningsgebied. In 2013 kregen wij een vergunning om er te ontginnen op onze eigendom. Volgens het Verdrag van Malta moet er hiervoor eerst een archeologisch onderzoek gebeuren.”

Mens en vee

Onderzoek had aangetoond dat er waardevolle archeologische artefacten ter hoogte van de kleiwinningsputten gevonden konden worden. De overheid beval een opgraving op ongeveer 1 hectare van het terrein. Archeologen ontdekten er een ronde gracht van gemiddeld vier meter breed maar met een diameter van tachtig meter. Die werden blootgelegd maar er is geen duidelijkheid over de datering. Binnenin de gracht zijn sporen gevonden van een middeleeuwse boerderij. Daarvan zijn enkel de paalsporen van het woonstalhuis, waarin mens en vee elk hun deel van het huis bewoonden, teruggevonden. Men denkt dat de woning van uit de tiende tot de twaalfde eeuw dateert.

“Op de Klijtberg werd een middeleeuwse boerderij ontdekt”

Zaterdag zullen archeologen ter plaatse zijn om uitleg te geven. Ook Philippe Despriet, stadsarcheoloog van Kortrijk, zal er vertellen wat hij allemaal weet over de Klijtberg. “Men spreekt van een Romeins deel, een Middeleeuws deel, iets van een Franse veldslag en herinneringen uit de twee Wereldoorlogen die er rijkelijk aanwezig zouden zijn”, aldus Michaël.

Panelen met uitleg

De expo zal stukken tonen die op de Klijtberg gevonden werden. Deze collectie wordt uitgebreid met vondsten van Philippe Despriet, die al langer wist dat de Klijtberg een vindplaats was met mogelijkheden. Wienerberger zorgde ook voor panelen met uitleg, zowel in het Nederlands als in het Frans. (EDB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier