Kinderen herdenken eerste gasaanval met flashmob

Redactie KW

250 kinderen uit Langemark-Poelkapelle, waar 100 jaar geleden voor het eerst in de geschiedenis chemische wapens werden ingezet, hebben dat feit woensdag herdacht met een verrassende flashmob op de Grote Markt van Ieper.

https://www.youtube.com/watch?v=N66lvqFgeWM
https://www.youtube.com/watch?v=gPQ8w4fTozk

Vier jaar lang, van 2014 tot 2018, staan in de basisscholen van Langemark-Poelkapelle vredesprojecten hoog op de agenda. Er worden vredeskoffers gemaakt, er staan vredeswekkers op de speelplaats, er komen schoolfeesten in het teken van vrede. Maar een hoogtepunt was zeker de flashmob die 250 leerlingen uit de 4de, 5de en 6de leerjaren woensdag uitvoerden op de Grote Markt in Ieper. Aanleiding was de 100ste verjaardag van de eerste gasaanval. Die vond immers plaats op het grondgebied van Langemark-Poelkapelle.

Act van Quan Bui Ngoc

Met het idee van een flashmob klopte initiatiefnemer Vredeswakes Langemark 2014-18 aan bij peter Alain Platel (Les Ballets C de la B). “De wereldberoemde choreograaf is ook een overtuigd pacifist”, zegt Peter Peene van Vredeswakes. “Hij was meteen enthousiast en nodigde één van zijn topdansers – zelf ook choreograaf – Quan Bui Ngoc uit om een act uit te werken rond de herdenking van de gasaanval.”

‘Het volk van de toekomst’

Voor het flashmob-project liet Quan Bui Ngoc zich omringen door tien Vlaamse dansers van de Gentse compagnie TALK om een actie met ‘het volk van de toekomst’ – 250 schoolkinderen uit Langemark-Poelkapelle – uit te voeren. Van de flashmob wordt een kortfilm gemaakt die onder meer via YouTube massaal zal verspreid worden. Het project kadert in het herdenkingsprogramma Gone West van de provincie West-Vlaanderen en is mee mogelijk gemaakt door CO7, Dynamo 3, het gemeentebestuur Langemark-Poelkapelle en Les Ballets C de la B.

(TOGH)

https://www.youtube.com/watch?v=aSQ9to2GOkI

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier