Kinderen betrokken in ceremonie rond heropening Duitse militaire begraafplaats in Langemark

De kinderen schoven rozen in de geweerlopen in een oproep naar vrede. We zien centraal in beeld Stefano en Marco Willemyns van VBS Madonna. © PCO
Redactie KW

Vrijdagnamiddag heerste er drukte op de Duitse militaire begraafplaats in Langemark. Nadat de begraafplaats enkele weken niet toegankelijk was voor het publiek, werd het nu heropend.

De meest zichtbare ingreep aan de renovatie van het Duits kerkhof is de verhuizing van het kunstwerk van de vier treurende soldaten. Die staan voortaan met de rug naar de monumentale poort gericht. Daarmee wou Monumentenzorg terugkeren naar de oorspronkelijke staat, als document voor deze tijd. De oorlogsbegraafplaats van Langemark is ook de eerste digitale begraafplaats. Via je smartphone kan je nu meer te weten komen over de voorgeschiedenis van de begraafplaats, of het graf van een gesneuvelde opzoeken.

Tijdens de recente aanleg van de gasleiding van Fluxys doorheen de Westhoek werden 40 Duitse soldaten opgegraven. Negen van hen konden worden geïdentificeerd. Hun 108 familieleden werden uitgenodigd door de Volksbund Deutsche Kriegsgräberfürsorge. Zij zagen samen met 300 aanwezigen hoe op een serene manier de militairen werden bijgezet in het kameradengraf. De kinderen van de vrije basisscholen werkten mee aan de ceremonie.

In het ‘Deutscher Soldatenfriedhof’ in Langemark liggen ruim 44.000 Duitse militairen begraven.

(pco)